Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Facebook, într-un nou scandal: Ar fi folosit datele utilizatorilor împotriva concurenților

© AFP 2022 / LOIC VENANCEFacebook
Facebook - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Facebook ar fi utilizat datele personale ale internauților pentru a combate companiile concurente și pentru a-și avantaja prietenii și partenerii.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Compania Facebook a făcut uz de datele personale ale utilizatorilor împotriva concurenților și pentru sprijinirea partenerilor ei, susține NBC News, cu referință la niște documente care au ajuns în posesia jurnaliștilor.

Mark Zuckerberg - Sputnik Moldova
Acționarii gigantului hi-tech „Facebook” vor demisia lui Mark Zuckerberg

Postul de televiziune a intrat în posesia a peste patru mii de documente care au fost publicate pe internet.

Dosarele includ mesajele expediate prin email, conversații în chat, prezentări, tabele electronice și notele făcute în urma ședințelor companiei Facebook.

Documentele relevă modul în care fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și directorii și managerii companiei au folosit datele personale ale utilizatorilor rețelei de socializare pentru a influența companiile partenere.

Postul de televiziune precizează că în unele cazuri Facebook a “premiat” companiile, oferindu-le acces la datele internauților.

În alte cazuri, aceasta refuza accesul la astfel de date companiilor sau aplicațiile concurente sau indezirabile.

Astfel, potrivit datelor jurnaliștilor, Facebook a oferit celor de la Amazon acces la datele utilizatorilor pentru că această companie a plătit sume mari de bani pentru publicitatea pe Facebook în perioada lansării smartphone-ului Amason Fire Phone.

Google - Sputnik Moldova
Incredibil: O țară din Europa va taxa Google și Facebook cu cinci la sută din profit

În același timp, Facebook a pus în discuție blocarea accesului la datele utilizatorilor a unei aplicații de tip messenger care „a devenit din cale afară de popular”, încercând să-și mascheze acțiunile printr-o pretinsă politică de protecție a datelor personale.

Potrivit documentelor, în cele din urmă, Facebook a decis să nu-și vândă datele direct, ci să le ofere dezvoltatorilor de aplicații pe care îi considerau prieteni apropiați ai lui Zuckerberg sau celor care au plătit bani mari Facebook sau au oferit “informații valoroase”.

Facebook neagă că ar fi avantajat dezvoltatorii și partenerii care au oferit sume mari pentru publicitate sau care se află în relații apropiate cu șefii companiei. Totodată, NBC News subliniază că nu acuză Facebook de încălcarea legislației.

Fluxul de știri
0