Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu școlile din sate: Răspunsul oferit de Ministerul Educației

Abonare
Viitorul școlilor din Republica Moldova depinde de decizia autorităților locale, în drept să decidă reorganizarea, înființarea și lichidarea lor – se subliniază în răspunsul oferit Sputnik de Ministerul Educației.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Cât de justificată este temerea, vehiculată în societate, că reformele în domeniul Educației ar prevedea ca în mediul rural să existe pe viitor doar școli primare, în timp ce gimnaziile și liceele să funcționeze în orașe, i-a întrebat Sputnik Moldova pe responsabilii de la Ministerul Educației (MECC), la sfârșitul lunii mai.

Într-un răspuns al ministerului expediat redacției prin poștă în luna iulie, semnat de Angela Cutasevici, deja fostul secretar de stat, se spune: „Informațiile precum că reformele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prevăd ca în mediul rural să existe doar școli primare, în timp ce gimnaziile și liceele să funcționeze în orașe (centre raionale) sunt false și nu corespund realității”.  

„De fiecare dată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării solicită administrației publice locale, în procesul de luare a deciziilor privind reorganizarea rețelei școlare, să analizeze obiectiv situația, pentru a nu limita accesul copiilor la educație”, se mai arată în răspunsul oficial al MECC.    

Numărul școlilor va fi același la 1 septembrie?

De asemenea, Sputnik a întrebat dacă la 1 septembrie 2019 numărul școlilor va fi același ca la sfârșitul anului de studii 2018-2019.

În răspunsul expediat de MECC se arată că ministerului „nu i-au fost înaintate demersuri cu privire la coordonarea deciziilor referitoare la modificarea rețelei școlare”.

MECC precizează că, în conformitate cu Codul Educației, „instituțiile publice de educație timpurie (educație antepreșcolară și învățământ preșcolar) sunt înființate, reorganizate și lichidate de către autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi, iar autoritățile administrației publice locale de nivelul al doilea au atribuția de a adopta decizii privind înființarea, reorganizarea și lichidarea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal din teritoriul administrat, în baza indicatorilor de eficacitate, eficiență și performanță, asigurând condiții adecvate de activitate pentru personalul didactic, de întreținere pentru copii și studii pentru elevi.       

S-a redus numărul liceelor și a crescut numărul gimnaziilor

Guvernul a instituit, în toamna anului 2017, un moratoriu la închiderea instituțiilor de învățământ. Ministerul Educației a informat că, actualmente, numărul instituțiilor de învățământ primar și secundar general este mai mare cu trei unități, comparativ cu anul de studii 2017-2018.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Nu ridicați niciodată mâna la copii, violența nu face parte din educație

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în Republica Moldova există 1.246 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general. Comparativ cu anul de studii 2017-2018, numărul lor s-a majorat cu trei unități. Actualmente, funcţionează 103 şcoli primare, 780 de gimnazii, 350 de licee şi 13 instituții de învățământ special. Sectorul public este reprezentat de 1.224 de instituţii, iar numărul instituţiilor private este de 22 de unități.

Deși, per total, numărul instituițiilor de învățământ primar și secundar general a crescut cu trei unități, observăm din datele oficiale publicate de Ministerul Educației anumite reduceri pe categorii de instituții.

Astfel, comparativ cu anul de studii 2017-2018, numărul instituțiilor de învățământ special s-a redus cu o unitate, iar numărul liceelor – cu două unități. În schimb, numărul școlilor primare a crescut cu o unitate, iar al gimnaziilor a crescut cu cinci unități.

S-au închis școli unde sunt puțini copii, iar finanțarea Educației a crescut  

Finanțarea pentru Educație a sporit an de an, iar „comasare, reorganizare și transformare în filială (26 de instituții) nu înseamnă lichidare”, dar „management eficient”, declara, la sfârșitul lunii mai, fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu.  

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii

Oficialul anunța pe o rețea de socializare că din 2014 până în 2019 cheltuielile bugetului public pentru Educație au crescut cu 57% sau 4 miliarde și 477 de milioane de lei.

În 2017 și 2018, cheltuileile pentru Educație s-au majorat cu peste 11% anual, iar creșterea pentru anul de studii 2018-2019, comparativ cu anul de studii 2017-2018, este de peste 15%.

Pentru anul 2019, domeniului Educației i s-au alocat, estimativ, 12 miliarde și 300 de milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. 

„Acolo unde s-au închis unele instituții la decizia autorităților publice locale (majoritatea - până la moratoriul anunțat de Guvern), numărul de copii (care trebuiau, de altfel, să se nască în perioada „istoriei de succes”) este extrem de mic. În orice caz, nimeni n-a inchis școala din cauză, că „de la centru” a venit indicație „să se economisească bani” din contul educației, iar cifrele de mai sus confirmă aceasta”, explica Ion Chicu.

Fluxul de știri
0