Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Psiholog: Nu ridicați niciodată mâna la copii, violența nu face parte din educație

© Sputnik / OsmatescoCezara Dilevschi
Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Violența față de copii în familie, grădiniță sau școală rămâne a fi un fenomen prezent la scară largă în Republica Moldova. Invitata emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschi, a explicat motivele pentru care adulții recurg la asemenea manifestări și cum se reflectă aceste comportament asupra dezvoltării copilului.
Psiholog: Nu ridicați niciodată mâna la copii, violența nu face parte din educație

Psihologul Cezara Dilevschi susține că adulții au o convingere greșită atunci când îi învață sau modelează comportamentul copiilor folosind orice tip de maltratare, inclusiv neglijarea, violența fizică, abuzul psihic și emoțional.

"În mod normal, un copil învață când se află într-o stare de liniște. Hai să facem o comparație cu noi, maturii: noi învățăm și lucrăm mult mai bine atunci când suntem liniștiți, când suntem lăsați în pace, când este o atmosferă amiabilă. De unde este această convingere greșită că a învăța sau a modela comportamentul copilului trebuie prin suferință și durere?", a subliniat psihologul.

Atitudinea adulților, comportamentul violent și manifestările negative față de copii sunt determinate de mai mulți factori.

"Există acele credințe pe care le au maturii vizavi de educație și disciplinare, care sunt înrădăcinate și formate pe baza propriilor exemple trăite în copilărie. Un alt motiv este  incapacitatea de ași gestiona emoția de furie. Alți factori care influențează acest comportament sunt mediul social, mediul economic și gradul de dezvoltare intelectuală a fiecărui individ", a spus Cezara Dilevschi.

Expunerile la diferite forme de abuz în copilărie pot avea consecințe grave asupra dezvoltării  personalității copilului.

"Consecințele pot fi foarte grave: de la tulburări de comportament, lipsă de socializare până la tulburări destul de complicate precum anxietate sau depresie. Noi maturii trebuie să fim un exemplu de comportament, să avem răbdare și înțelepciune. Violența nu face parte din educație. Violența doare și lasă urme pe toată viața", a punctat psihologul Cezara Dilevschi.

Potrivit ultimelor date, în semestrul I al anului de studii 2018-2019, angajații din sistemul educațional au raportat 4515 cazuri de violență asupra copiilor, care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri. Conform informațiilor prezentate în raport, 2 156 de cazuri se referă la violența fizică, alte 1 163 – la violența emoțională, iar 1 128 – la neglijare. De asemenea, au fost semnalate 46 de cazuri de exploatare prin muncă și 22 de cazuri suspecte de abuz sexual. Tot în această perioadă, 698 de cazuri au fost referite organelor cu atribuții în protecția drepturilor copilului, fiind suspectate sau identificate drept cazuri grave de abuz.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0