CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. Conform rezultatelor studiului publicat pe site-ul Parlamentului European, după alegerile europarlamentare echilibrul forțelor se va schimba: blocul de centru-dreapta și de centru-stânga ar putea pierde majoritatea locurilor, iar populiștii și euroscepticii își vor consolida pozițiile.
În opinia europarlamentarului Igor Greazin, deja de pe acum este clar că euroscepticii sunt cei care au obținut victoria în Uniunea Europeană. Acest lucru se simte în atmosfera care planează pe culoarele organului legislativ al Uniunii Europene.
„Aici dăinuie o panică totală și un haos, nimeni nu știe nimic. Unele alianțe politice vechi se destramă, toți se ocupă de circumscripțiile lor electorale, niște probleme locale ocazionale se transformă în probleme globale”, a spus Greazin.
Cel mai important este faptul că ceea ce încă acum 10 ani era considerat în UE ca ceva marginal, ce depășește limitele posibilului, astăzi s-a înrădăcinat temeinic în mintea europenilor și, prin urmare, va influența substanțial asupra viitorului Europei.
„Cândva euroscepticul mai că nu era considerat un fascist rătăcit sau un nebun scăpat din ospiciu. Astăzi euroscepticismul înseamnă prejudecată, suspiciune, neîncredere. Aceasta este o mișcare serioasă, care ia amploare, a cărei esență poate fi redusă la faptul că Uniunea Europeană, așa cum este astăzi, nu poate să dureze mult, pur și simplu pentru că, în formula ei actuală, ea nu trebuie nimănui. Nici Rusiei, nici Americii, nici Chinei, deoarece 90% din activitatea Uniunii Europene reprezintă doar vorbe goale”, a adăugat Greazin.
Putem spune că UE a fost adusă la starea în care se află de funcționarii săi prin aroganța lor și prin amestecul permanent în treburile străine. De aceea Bruxelles-ul îi calcă pe nervi pe membrii UE, din care cauză crește euroscepticismul.
„Totul se va dărâma încetul cu încetul, partidele vechi, perimate vor pleca și va apare o Europă nouă, veselă, binevoitoare a euroscepticilor, care vor dirija un număr redus de probleme: uniunea vamală, piața unică, energetica, valuta europeană. În principiu, va fi ceea ce era UE în anul 1957, când Europa înregistra succese, devenise bogată, mulțumită și prosperă”, a conchis eurodeputatul.