Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră în Moldova: Alegerile locale ar putea avea loc la o dată fixă

© Sputnik / Miroslav RotariAlegerea a președintelui parlamentului
Alegerea a președintelui parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile locale generale în Republica Moldova ar putea avea loc la o dată fixă, stabilită prin lege.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Alegerile locale generale în Moldova, care se desfășoară o dată la patru ani, ar putea fi organizate la o dată fixă. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Cancelaria de Stat și va fi supus spre dezbateri publice.

Premierul Maia Sandu a declarat că aceste modificări la Codul Electoral vor exclude pe viitor situații când vor fi amânate alegerile locale generale, așa cum s-a întâmplat în acest an.

”Un proiect de lege care are ca scop să excludă pe viitor posibilitatea amânării desfășurării alegerilor locale. Să existe o dată stabilită prin lege și alegerile locale să se desfășoare indiferent de mofturile unor politicieni care astăzi au adus la situația că avem primari și consilieri cu mandatele expirate”, a declarat Sandu.

Proiectul va fi discutat cu reprezentanții administrațiilor publice locale, după care va fi examinat în Guvern și ulterior discutat și votat de Parlament.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alegerile locale generale în Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie

Mandatele actualilor primari și consilieri locali au expirat la data de 14 iunie. Însă din cauza crizei politice prin care a trecut țara, data alegerilor locale generale a fost stabilită tocmai în toamnă.

Parlamentul a decis, săptămâna aceasta, ca alegerile locale generale să fie organizate în ziua de 20 octombrie 2019. Documentul a fost susținut unanim de toți deputații prezenți în sala de ședințe a Parlamentului.

Exclusiv: Republica Moldova se pregătește din nou de alegeri>>>

Unul din autorii documentului, deputatul socialist, Vasile Bolea, a declarat că mandatul actualilor aleși locali a expirat, iar extinderea mandatului aleșilor locali în afara unui termen rezonabil este imposibil, deoarece potrivit Legii cu privire la administrația publică locală, mandatul consiliului poate fi prelungit doar prin lege organică și doar în caz de război sau catastrofă.

Hotărârea Parlamentului cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale va intra în vigoare pe 1 august.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, data alegerilor locale generale se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.

La alegerile locale generale cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri.

Ultimele alegeri locale generale în Republica Moldova au avut loc în iunie 2015.

Fluxul de știri
0