Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europarlamentarii nu renunță: Moldovenii vor intra în UE cu plată și permis special

© Sputnik / Sergei KirkachVisa Schengen
Visa Schengen - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele din țări care nu au nevoie de viză pentru a intra UE vor trebui să completeze un formular electronic înainte de călătorie. Sistemul de verificare poate deveni operațional deja în 2021.

CHIȘINĂU, 19 – Sputnik. Parlamentul European revine la chestiunea privind securitatea frontierelor externe ale UE. Astfel, călătorilor care provin din țări ce nu au nevoie de viză pentru a călători în UE urmează să fie verificați înainte să ajungă în spațiul Schengen și să obțină un așa-zis permis de intrare.

Pe site-ul PE a fost publicat marți un amplu comunicat, întitulat Ghid despre spațiul european fără frontiere, cum funcționează și care sunt beneficiile spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen.

Pașaport - Sputnik Moldova
Cum pot obține pașaportul biometric moldovenii aflați peste hotare – tarif și termene

Ce este spațiul Schengen

Spațiul Schengen, care include 26 de țări - 22 din Uniunea Europeană și patru din afara acesteia - este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

Potrivit ”Gidului”, aproximativ 3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi o frontieră internă a UE.

Eurodeputații menționează că reînchiderea frontierelor interne ale UE ar putea duce la un cost estimat între 100 și 230 de miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani și ar împiedica traficul transfrontalier pentru 1,7 milioane de persoane.

Securitatea în spațiul Schengen

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, însă autoritățile naționale competente pot să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

Totuși, creșterea fluxurilor migraționale și problemele de securitate la frontierele externe au impus mai multe măsuri în politica de gestionare a frontierelor, inclusiv un nou sistem de înregistrare a intrărilor și ieșirilor la frontierele externe ale zonei Schengen.

Permis special pentru cetățenii din țările cu regim fără viză

Astfel, pentru a opri - înainte de a ajunge în UE- infractorii, teroriștii sau oricine alte persoane care prezintă riscuri, călătorii care nu au nevoie de viză vor fi verificați în viitor înainte de a ajunge în UE cu sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (Etias). Aceste controale ar putea începe deja în 2021.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii cu pașaport biometric pot munci oficial în UE. Iată care sunt condițiile

Ce se va schimba

Oamenii care vin din țări care nu au nevoie de viză pentru a vizita UE vor trebui să completeze un formular electronic înainte de a călători, cu documente de călătorie și date personale, cum ar fi numele, data și locul nașterii, sexul și naționalitatea.

Vor fi, de asemenea, întrebări de fond referitoare la chestiuni precum cazierul judiciar anterior și prezența în zonele de conflict. Acest lucru va permite autorităților să decidă dacă cineva ar putea prezenta un risc cu mult înainte de a ajunge la frontiera Schengen. În caz că persoanele sunt considerate un risc, li se poate refuza intrarea în Schengen.

Costuri

Responsabilii pentru aceste propuneri în PE subliniază că obținerea autorizației nu va implica cheltuieli mari, iar procedura va fi una rapidă.

”Autorizarea va costa 7 euro și va fi valabilă până la trei ani. Va fi gratuită pentru tinerii sub 18 ani și persoanele cu vârste peste 70 de ani. Este de așteptat ca marea majoritate a solicitanților să primească autorizația aproape imediat. Decizia finală privind intrarea în UE va fi luată de poliția națională de frontieră”, explică PE.

Propunerea trebuie să fie adoptată oficial de către Consiliul de Miniștri. După aceasta, Etias poate deveni operațional până în 2021.

Fluxul de știri
0