Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiscul impune regului noi: E-factura obligatorie din 1 iulie - detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reguli noi: Serviciul Fiscal de Stat amintește că, începând cu data de 1 iulie, va fi obligatoriu utilizată serviciului ”E-factura”, la efectuarea livrărilor în  cadrul contractelor de achiziții publice.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Începând cu data de 1 iulie 2019, la efectuarea livrărilor în  cadrul contractelor de achiziții publice apare obligația de utilizare a E-facturii, anunță Serviciul Fiscal de Stat (SFS).

Astfel, la efectuarea livrărilor impozabile cu TVA în cadrul achiziţiilor publice pe teritoriul ţării, subiecții impozabili sunt obligați să prezinte cumpărătorului pentru livrarea respectivă factura fiscală electronică: e-factura.

”Prevederile nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale”, potrivit SFS.

E-factura - obligatorie în următoarele condiții

În acest context, Serviciul Fiscal de Stat atenționează entitățile înregistrate ca plătitori a TVA asupra următoarelor condiții, la îndeplinirea cărora survine obligația de emitere a facturii fiscale în format electronic în adresa cumpărătorilor/beneficiarilor:

  • bunurile/serviciile livrate reprezintă obiecte impozabile cu TVA;
  • bunurile/serviciile sunt livrate de către entitățile ce dețin statut de plătitor a taxei pe valoarea adăugată;
  • livrarea bunurilor/serviciilor are loc în cadrul achizițiilor publice, cadrul legal al cărora este prevăzut în Legea privind achizițiile publice și Regulamentul achiziţiilor publice de valoare mică;
  • livrarea bunurilor/serviciilor are loc începând cu 1 iulie 2019, indiferent de faptul în ce perioadă a fost încheiat contractul de achiziții publice.

Conform Regulamentului cu privire la sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor fiscale electronice „E-Factura”, contribuabilii pot alege rolurile în care aceştia se vor manifesta în sistem în raport cu terţii.

Furnizorul poate elibera factura fiscală electronică alegând ciclul de viaţă scurt sau lung al acesteia. Ciclul de viaţă lung presupune că factura fiscală electronică va dobândi statutul de „finisată” după semnarea acesteia cu semnătură digitală de către cumpărător. Ciclul de viaţă scurt presupune că factura fiscală electronică va dobândi statutul de „finisată” după semnarea acesteia cu cea de a doua semnătură a Furnizorului.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Fiscul avertizează: Mai sunt 21 de zile, după care vor fi aplicate amenzi

La generarea facturii fiscale în cadrul sistemului „E-Factura” în cazul în care cumpărătorii sunt înregistraţi în sistem însă nu şi-au manifestat acceptul de a primi facturi fiscale în formă electronică în raporturi cu „Furnizorul” respectiv, factura fiscală se va crea şi semna în formă electronică de către Vânzător, după care acesta o va tipări pe suport de hârtie, o va semna cu semnătură olografă şi o va transmite celorlalte părţi spre acceptare şi semnare olografă.

Indiferent de ciclul de viață a facturii fiscale ales pentru eliberarea lor în adresa instituțiilor publice/bugetare ce achiziționează bunuri/servicii ambele reprezintă document confirmativ pentru documentarea tranzacției efectuate în cadrul achizțiilor publice. Serviciul Fiscal de Stat recomandă furnizorilor să contacteze cu cumpărătorii – instituțiile publice/bugetare pentru coordonarea tipului ciclului de viață a facturii fiscale electronice la emiterea ei.

Fluxul de știri
0