Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Demisia lui Morari: Procurorii cer publicarea rezultatelor investigației

© Sputnik / Мирослав РотарьНЦБК CNA
НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți procurori au trimis o scrisoare lui Eduard Harunjen în care cer să fie făcute publice rezultatele investigației privind demisia lui Viorel Morari.  

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa procurorului general al Republica Moldova Eduard Harunjen, dar și în adresa președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Angelei Motuzoc. Aceștia reclamă „administrarea defectuoasă a situației” create în cadrul Procuraturii Anticorupție în cazul demisiei lui Viorel Morari.

„Noi, procurorii în Procuratura Anticorupție considerăm că Procuratura Generală a administrat defectuos situația creată în instituția noastră. Convingerea ne este alimentată și de informațiile apărute în presă privind contestarea de către Viorel Morari a ordinului de eliberare din funcție, precum și solicitarea de verificare a legalității efectuării măsurilor speciale de investigație în privința sa.”, scriu procurorii, în scrisoarea trimisă conducerii Procuraturii Generale.

Procurorii au mai scris că constată cu regret că factorii de decizie din cadrul Procuraturii Generale se arată mai interesați de situația politică din țară decât de crizele cu care se confruntă propriul efectiv.

”Cel puțin așa reiese din faptul că Procuratura Generală a inițiat foarte operativ semnarea unei declarații privind independența Procuraturii în contextul evenimentelor social politice din țară, dar nu a putut gestiona sau informa corespunzător publicul referitor la circumstanțele demiterii procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, fiind o enigmă totală implicarea sau neimplicarea acestuia în careva acțiuni ilegale. În lipsa unor informații elementare pe acest caz, ne rezervăm dreptul să luăm în calcul neglijența sau – mai rău – rea intenția Procuraturii Generale în administrarea crizei din Procuratura Anticorupție creată de acele scrisori anonime…”, mai scriu o parte din procurorii de la Procuratura Anticorupție.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Viorel Morari și-a dat demisia din funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție

Aceștia solicită „informarea publică” despre rezultatele investigației în privința lui Viorel Morari.

„În cazul implicării acestuia în careva fapte imputabile – comunicarea măsurilor întreprinse pentru sancționarea sau tragerea la răspundere conform legii a procurorului Viorel Morari. În cazul neconstatării căror ilegalități în acțiunile procurorului Viorel Morari – anularea ordinului de eliberare din funcție”.

Documentul este semnat de 20 de procurori ai Procuraturii Anticorupție.

Viorel Morari și-a prezentat demisia din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție în data de 26 aprilie. Prin același ordin, Morari a fost transferat în calitate de procuror în Secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanţele de judecată a Procuraturii Generale.

Deși, cererea de demisie a șefului Procuraturii Anticorupție a fost semnată încă în data de 26 aprilie, Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție nu au făcut publică informația despre plecarea din funcție a lui Morari decât în data de 2 mai, după ce presa a solicitat confirmarea zvonurilor. Motivul demisiei ar fi informațiile apărute recent în presă, potrivit cărora șeful Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi fost implicat în „cazul Tranga”, coproprietarul lanțurilor de restaurante Andys și La Plăcinte.

Fluxul de știri
0