Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salvatorii în alertă: Au fugit de arșiță și au murit înecați - Video

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара  - Sputnik Moldova
Abonare
Trei bărbați s-au înecat la scăldat într-o singură zi. În 48 de ore, peste 6.000 de persoane s-au adăpostit în corturile anticaniculă. Vremea rămâne toridă pe parcursul acestei săptămâni.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik, Eleonora Lisnic. Vremea este mult mai caldă decât se așteptau meteorologii. Codul Galben de arșiță, instituit initial pentru 11-16 iunie, a fost prelungit și pentru ziua de luni, 17 iunie, când maximele au atins 33 de grade Celsius la umbră, pe arii extinse.

Nici marți, 18 iunie, temperatura aerului nu va scădea. Maxime termice de 33 de grade sunt prognozate pentru centrul și sudul Moldovei, potrivit ultimelor estimări ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Totodată, în nordul și centrul Moldovei sunt posibile ploi cu tunete și fulgere. Maximele termice ale aerului vor scădea însă cu doar 1-2 grade. Miercuri, 19 iunie, se va încălzi până la 30 de grade în partea de nord, 31 de grade în centru și 32 de grade în sud.

În 24 de ore, trei persoane au murit în timp ce se scăldau  

Pe parcursul zilei de duminică, 16 iunie, trei persoane au decedat în timp ce se aflau la scăldat. Un bărbat de 53 de ani s-a înecat în Nistru, la Vadul lui Vodă, înainte să se zorească de zi, corpul său neînsuflețit fiind recuperat de scafandri.

Un bărbat de 27 de ani s-a înecat într-un lac de lângă Sângerei în timp ce era la scăldat, potrivit datelor preliminare. Un bărbat de 48 de ani a murit în timp ce se scălda într-un iaz din localitatea Puhoi, la orele amiezii, corpul său neînsuflețit fiind, de asemenea, scos pe mal de scafandri.

De la începutul anului 2019, cel puțin 26 de persoane, inclusiv 5 minori, şi-au pierdut viaţa în bazinele acvatice din ţară, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Salvatorii îndeamnă populaţia să evite scăldatul în locuri neamenajate şi neautorizate. Oamenii sunt atenționați să respecte regulile de comportament pe apă şi să nu consume băuturi alcoolice.

În două zile, peste 6.000 de oameni s-au refugiat în corturile anticaniculă

În zilele de sâmbătă și duminică, peste 6.000 de persoane au beneficiat de asistența corturilor anticaniculă, potrivit IGSU.

Liliana Pușcașu - Sputnik Moldova
Viața are prioritate: Stop tragediilor provocate de înec

Salvatorii au instalat până acum 12 corturi anticaniculă în municipiile Chișinău, Cahul, Bălți, Căușeni, Hâncești, Ungheni și Comrat. Aceste puncte de reabilitare, care activează între orele 11:00 și 18.00, le oferă oamenilor un pic de umbră și de odihnă, apă de băut și ajutor medical calificat celor care se simt rău din cauza căldurii.

Salvatorii îi sfătuiesc pe cetățeni să nu stea la soare în orele de vârf. Totodată, populația este chemată să respecte normele antiincendiare, pentru că pe timp de arșiță crește și pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație.

Fluxul de știri
0