Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Viața are prioritate: Stop tragediilor provocate de înec

© Sputnik / Rodion ProcaLiliana Pușcașu
Liliana Pușcașu - Sputnik Moldova
Abonare
Prin campania "Viața are prioritate", salvatorii încearcă să prevină tragediile provocate de înec.
Stop tragediilor provocate de înot. Viața are prioritate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă Campania Viața are prioritate, cu scopul de a preveni tragediile cauzate de înec, care se produc pe parcursul verii în toate regiunile țării.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a relatat despre importanța acestei campanii pentru viața și securitatea cetățenilor Republicii Moldova.

"Inspectoratul General pentru Situații de Urgență lansează anual, în perioada estivală, campania de prevenire a cazurilor de înec pe tot teritoriul țării. Scopul acestei campanii este de a micșora numărul înecurilor și a informa oamenii despre riscul scăldatului în locuri neamenajate, acolo unde nu sunt stații de salvare, sau despre riscul scăldatului pe timp de noapte. Publicul țintă al acestei campanii sunt oamenii care se odihnesc pe plajele bazinelor acvatice din țară. O atenție sporită este acordată minorilor care își petrec timpul liber pe plajele bazinelor acvatice, fiind nesupravegheați de părinți", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Potrivit Lilianei Pușcașu, în Republica Moldova există 19 bazine acvatice folosite în scop de agrement, care au stații de salvare și activitatea oamenilor este monitorizată de salvamari. Totodată, sunt peste 4200 de bazine acvatice care au alt scop decât cel de agrement, precum cel agrar, industrial sau piscicol.

"De la începutul anului au fost înregistrate opt cazuri de înec în rândul minorilor. În mare parte, copiii care se expun riscurilor de înec nu sunt supravegheați de către adulți. Minorii merg singuri la scăldat, pescuit sau se plimbă cu barca. În aceste condiții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat această campanie care are menirea de a atenționa minorii despre riscurile la care pot fi expuși în situațiile de urgență. Astfel, am reușit să mergem în raioanele Căușeni, Anenii Noi, Rezina și Orhei unde sute de copii au aflat mai multe informații despre respectarea securității", a explicat Liliana Pușcașu.

Totodată, Liliana Pușcașu afirmă că, în rândul maturilor, consumul de băuturi alcoolice este una din cauzele principale a înecului. Potrivit unui studiu, opt din zece persoane care se îneacă sunt persoane care consumă băuturi alcoolice.

Amintim că, de la lansarea Campaniei de prevenire a înecurilor, salvatorii au instruit peste 1400 de persoane din Republica Moldova. Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2018, s-au înecat 38 de persoane, dintre care opt copii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0