Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Femei cu nevoi speciale, pregătite să participe la alegerile locale - Iată ce vor să facă

© Sputnik / OsmatescoLilia Cainareanu
Lilia Cainareanu - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe femei cu nevoi speciale se pregătesc pentru alegerile locale din acest an. Ce șanse au să devină primari și consilieri locali?

CHIȘINĂU, 17 iun - Sputnik, Maria Dimineț. Cel puțin zece femei cu nevoi speciale vor candida pentru funcțiile de primari și consilieri în administrațiile publice din orașele și satele din țară în alegerile locale din 2019. Pentru acest proces au fost pregătite în cadrul programului ”Cursul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro activă în alegerile locale. Ce își propun să schimbe femeile cu nevoi speciale în localitățile de baștină?  La această întrebare au răspuns invitatele emisiunii ”ATITUDINI” - Victoria Boțan, specialistă în Relații Publice a Asociației ”Motivație” și femeile care vor participa la alegerile locale Lilia Puzederi Cainareanu, Oxana Barbu și Elena Cernei.

”Cursul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro activă în alegerile locale” a fost urmat de 38 de femei cu nevoi speciale din diferire regiuni ale Republicii Moldova. Participantele sunt implicate în viața socială și politică a țării de mai mulți ani. Femeile au învățat să elaboreze planul campaniei electorale, să formuleze corect mesajul campaniei, să susțină un discurs public, să comunice eficient cu mass-media”, a explicat Victoria Boțan.

Aliona Cravețchi - Sputnik Moldova
Angajează persoane cu nevoi speciale, iar statul te ajută cu bani

De asemenea, acestea au propus soluții concrete pentru problemele care afectează bunăstarea oamenilor cum ar fi: iluminatul stradal, dezvoltarea durabilă a localității, atragerea investițiilor străine și implicarea activă a diasporei în soluționarea problemelor localităților.

Lilia Puzderi-Cainareanu este una dintre cele 38 de participante ale ”Cursului de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro activă în alegerile locale”. Ea va candida, în acest an, pentru funcția de consilier în cadrul administrației publice locale din satul Borogani, raionul Leova.

”Îmi propun să anim colaborarea dintre cetățenii de rând, consilieri și primar. Autoritățile locale uită să implice cetățenii de rând în activitățile localității. Oamenii află despre deciziile cu privire la viața localității abia după ce sunt luate. Îmi doresc să existe o linie verde, unde oamenii să poată suna pentru a-și expune opiniile sau reclamațiile. Consilierii trebuie să cunoască care sunt preocupările cetățenilor de rând și să ia decizii în funcție de acestea”, a relatat Lilia Puzderi-Cainareanu.

În campania electorală locală din acest an se va implica și Elena Cernei, din satul Găuzeni, raionul Șoldănești. În trecut, femeia a deținut funcția de consilier în cadru administrației localității.

”Am fost președinta Comisiei agricole în consiliul local. Un agent economic insista să scoată din localitate un echipament agricol, utilizat de către localnici pentru selectarea grâului. Pentru că m-am opus, agentul economic nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit planul. În rezultat, oamenii se folosesc și astăzi de acest utilaj. Pe viitor, în calitate de consilier, îmi propun să dezvolt localitatea și să încurajez localnicii să se implice activ în viața socială din comunitate”, a menționat Elena Cernei.

Mai multe detalii despre implicarea femeilor cu nevoi speciale în viața socială, economică și politică a țării aflați din emisiunea „ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0