Antreprenoriatul social a fost reglementat în țara noastră, pentru prima dată, acum un an. Aceasta a creat posibilități pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale.
”Antreprenorialul social înseamnă desfășurarea unei activități în folosul comunității. Acesta nu aduce profit, în schimb poate rezolva problemele oamenilor. O sarcină importantă a antreprenorialului social este implicarea în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale. Activitățile pot fi desfășurate în diverse domenii – cultură, educație, turism – în funcție de necesitățile localităților”, a explicat Aliona Cravețchi.
Activități sociale au fost desfășurate și anterior, de către organizațiile neguvernamentale, asociațiile obștești și cultele religioase. Deoarece domeniul nu era reglementat, aceste instituții întâmpinau dificultăți în procesul de lucru.
”Potrivit legii, organizațiile interesate de antreprenorialul social trebuie să se reorganizeze în întreprinderi sociale. În acest mod, vor beneficia de facilități fiscale, vor fi ajutate să găsească surse financiare pentru desfășurarea activităților și vor beneficia de instruiri în domeniul antreprenorialului social”, a declarat Cravețchi.
Până la sfârșitul anului 2019, va fi elaborat un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenorialului social.
Autor: Maria Dimineț