Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon îi propune noii guvernări un moratoriu pe subiectele ideologice și geopolitice

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Igor Dodon s-a adresat astăzi cu un mesaj către cetățeni și partidele care au acces în Parlamentul de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat astăzi cu un mesaj către cetățenii țării, precum și către reprezentanții partidelor care au acces în Parlament.

Potrivit șefului statului, pe 14 iunie 2019, a început o nouă etapă istorică pentru Moldova.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon salută decizia Curții Constituționale: Urmările crizei politice, înlăturate

”Regimul criminal care timp de aproape 10 ani a terorizat Moldova noastră - a fost învins. Am obținut o șansă istorică și noi trebuie să o utilizăm. Săptămâna trecută a fost dificilă pentru noi toți. Însă cele mai mari dificultăți, abia urmează”, a declarat Dodon.

Președintele afirmă că regimul a suferit o înfrângere răsunătoare, însă nu a plecat definitiv.

”El s-a ascuns în toate structurile de stat, în organele de forță, în administrațiile publice locale. El dorește să se revanșeze cât mai curând și va încerca să destabilizeze situația în toate domeniile economiei și sferei sociale, iar noi primim deja primele semnale în acest sens. Pentru acest fapt, el are suficiente forțe și posibilități”, anunță președintele.

Potrivit lui Dodon, ”cel mai mare pericol și riscuri constau în disponibilitatea noastră de a merge la compromis”.

”Pentru a face față tuturor problemelor și provocărilor din partea regimului care a plecat, este foarte important ca majoritatea parlamentară și guvernul să acționeze în comun și într-o echipă unită. Promit că, în calitate de Președinte al țării, voi face tot posibilul pentru a ajuta în depășirea tuturor dificultăților, contradicțiilor și dezbinărilor care, cu siguranță, vor apărea”, a menționat Dodon.

În acest context, președintele a propus să fie anunțat un moratoriu pe subiectele ideologice și geopolitice ”care ne dezbină, pentru ca noua guvernare să se consolideze și să reziste”.

”La momentul actual sarcina noastră primordială este de a asigura schimbări cardinale în toate domeniile - justiției, economiei, sferei sociale. Cetățenii țării noastre trebuie să știe că aici, acasă, nu vor mai fi deschise dosare penale la apelul vreunui șef de partid sau al vreunui funcțional de rang înalt. Antreprenorii trebuie să fie siguri că nu vor mai fi dosare penale fabricate în scopul capturării afacerilor sau eliminării concurentului”, a menționat șeful statului.

Dodon a îndemnat funcționarii să nu se gândească la alegerile care urmează să aibă loc, ci la viitoarele generații.

”În caz contrar, el va avea o singură cale: o foaie de hârtie, un pix și cererea de demisie. Niciun funcționar nu va mai putea conta pe protecția familiei, nănașilor, cumetrilor sau a consătenilor. Fie muncește pentru binele țării, fie pleacă în neantul politic”, menționează Dodon în adresarea sa către cetățeni.

Președintele a dat garanții tuturor partidelor care au acces în Parlamentul că nu va admite turismul politic și trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta.

”Fiecare deputat trebuie să aparțină acelei fracțiuni pentru care au votat alegătorii și care i-au acordat mandatul de deputat. Noi vom consfinți această normă în legislație”, a precizat șeful statului.

Președintele s-a adresat în mesajul său și diasporei.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Primele declarații ale președintelui Dodon după ce PDM s-a retras de la guvernare

”Dragii noștri concetățeni, voi ați părăsit meleagul natal pentru că guvernarea nu v-a creat condiții pentru un trai decent, pentru a lucra și pentru a studia acasă, alături de familiile voastre. Vă promit că niciun cetățean al Moldovei, în oricare țară sau oraș din lume s-ar afla – la Lisabona sau la Nijnevartovsk, la Haifa sau Istanbul – nu va fi uitat de țara noastră. Datoria noastră sfântă este de a implica diaspora în soarta țării noastre, nu doar prin cuvinte, ci prin fapte”, a menționat președintele țării.

Igor Dodon susține că ”unicul potențial” sunt oamenii care trăiesc în această țară.

”Noi avem un popor talentat, harnic, care nu este cu nimic mai prejos decât alte popoare, fapt confirmat de concetățenii noștri de nenumărate ori în diferite colțuri ale lumii. Unica strategie de care avem nevoie este strategia de păstrare a poporului, de păstrare a fiecărei familii și valorificarea întregii experiențe care va fi acumulată de viitoarele generații pentru transformarea Moldovei”, a declarat președintele țării în adresarea sa către popor.

Fluxul de știri
0