Ipocrizie occidentală: doar 9% din promisiunile de bani pentru Notre-Dame s-au concretizat

© Sputnik / Доминик Бутен / Accesați arhiva multimediaПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Moldova
Abonare
Din banii promiși ca donații pentru refacerea Notre-Dame, doar 9 la sută au ajuns efectiv la destinație.

BRUXELLES, 16 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Imediat după incendiul de la Notre-Dame a început o sarabandă de promisiuni, mari companii și celebrități făcând promisiuni că vor dona bani pentru refacerea monumentului. Până în prezent însă, doar 9% dintre promisiunile de donaţii au fost concretizate, a arătat ministrul francez al Culturii, Franck Riester.

Notre-Dame - Incendiu - Sputnik Moldova
Act criminal: O nouă ipoteză sugerată în cazul incendiului de la Catedrala Notre-Dame

Oficialul francez a dat și cifrele concrete: din suma totală promisă de 850 de milioane de euro, doar 80 de milioane de euro au fost trimise de donatori.

Promisiunile de donaţii au fost făcute unui număr de patru structuri: La Fondation de France, la Fondation pour le patrimoine, la Fondation Notre-Dame şi Centre des monuments nationaux, precum şi statului francez.

Deocamdată donațiile vin mai ales de la persoane private. Sunt așteptate companiile care au promis că vor sprijini refacerea catedralei, mai ales că acest companii și-au făcut o reclamă puternică în perioada de mare emoție de după incendiul din 15 aprilie, dorind să apară în media ca mari donatoare.

Монахиня держит зажженную свечу во время праздничной Пасхальной службы в Кафедральном соборе Святой Троицы Самеба - Sputnik Moldova
Cât costă credința noastră sau de ce noi nici măcar nu ne scandalizăm când arde o biserică

Pe 11 mai, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani, un termen considerat de unii experţi "ambiţios".

Experţii au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 şi 700 de milioane de euro.

Mâine va fi oficiată, de altfel, prima slujbă din catedrala Notre-Dame după incendiul care a devastat celebrul monument parizian, motiv pentru care, în Franța, s-a reluat dezbaterea cu privire la restaurarea catedralei și a fondurilor necesare acestui demers.

Fluxul de știri
0