Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Act criminal: O nouă ipoteză sugerată în cazul incendiului de la Catedrala Notre-Dame

© AFP 2024 / ZAKARIA ABDELKAFINotre-Dame - Incendiu
Notre-Dame - Incendiu - Sputnik Moldova
Abonare
Jean-Marie Le Pen, fostul președinte al Frontului Național din Franţa (acum Adunarea Națională), a sugerat că focul de la Notre-Dame din Paris este un „act criminal” și „probabil rezultatul acţiunii unui serviciu”.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. În timpul discursului său în cinstea Ioanei d’Arc, susţinut pe 1 mai la Paris, Jean-Marie Le Pen s-a referit și la incendiul de la Catedrala Notre-Dame, izbucnit pe 15 aprilie, precum şi la incendiul de la biserica Saint-Sulpice (aflată în arondismentul 6 al Parisului), de pe 17 martie, sugerând că la originea lor ar putea fi un act „criminal”.

„În acest an, două dintre marile biserici din Paris au fost afectate de incendii, despre care cred foarte serios că au fost provocate de acte criminale. (...) În opinia celor mai cunoscuți specialiști, focul de la Notre-Dame este incendiere premeditată, deoarece nu se putea produce un incendiu în mod atât de neașteptat cum s-a întâmplat, la grinzile care formează un metru pătrat de secțiune și care au o vechime de 700 de ani. Încercați să ardeți un buştean de stejar și veți vedea cât vă va lua”, a explicat politicianul, citat de Sputnik France

​De asemenea, în opinia sa, „este probabil vorba de (acţiunea) unui serviciu, deoarece pentru răspândirea focului a fost nevoie de o organizație care probabil depășește o inițiativă personală”, a adăugat Jean-Marie Le Pen.

Potrivit acestuia, „aceste incendii trebuie să fie un avertisment pentru noi (…). De ani de zile am denunțat transferul persoanelor din țări noneuropene către Europa, în special către Franța”, a arătat el.

În cazul incendiului de la Notre-Dame a fost deschisă o investigație de către parchetul din Paris pentru „distrugere involuntară prin foc”. Mai multe scenarii rămân valabile până în prezent: scurt-circuit, „punct fierbinte” cauzat de o torță de sudură sau chiar de o țigară, potrivit unei surse apropiate investigației.

Fluxul de știri
0