Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alertă internațională! Trump acuză Iranul de atac împotriva petrolierelor din Golful Oman

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки
Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки - Sputnik Moldova
Abonare
Se agravează situația din Orientul Mijlociu. Însuși președintele Trump a acuzat Iranul pentru atacul împotriva petrolierelor din Golful Oman, după acuzații similare venite din partea lui Mike Pompeo.

BRUXELLES, 14 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Înainte de Trump, Secretarul de Stat SUA Mike Pompeo a acuzat Iranul că ar fi comis atacuri împotriva celor două petroliere din Golful Oman, relatează sputniknews.com.

Japonia - Sputnik Moldova
Japonia sfidează Statele Unite ale Americii - Vor continua să procure petrol din Iran

Teheranul a dezmințit cu vehemență acuzațiile Washingtonului și i-a cerut să înceteze folosirea provocărilor de tip ”steag fals” menite a arunca vina asupra Iranului.

 Acum însă, chiar președintele SUA Donald Trump a spus într-un interviu pentru Fox News că Iranul ar fi fost responsabil pentru avarierea celor două petroliere care navigau în Golful Oman pe 13 iunie.

Trump a spus că un video făcut public de CENTCOM ar proba vinovăția Teheranului. SUA pretind că filmarea arată o baracă a Gardienilor Revoluției din Iran apropiindu-se de unul din petroliere și luând o mină neexplodată de pe coca vasului.

Turnul Azadi din Teheran, capitala Iranului - Sputnik Moldova
Declarație: Iran - Teheranul nu vrea război cu Statele Unite, însă este gata să se apere

”Iran a făcut-o și știți că ei au făcut-o pentru că ați văzut barca. Ați văzut barca noaptea, reușind să ia mina de acolo, iar acest lucru a fost expus public. Presupun că una dintre mine nu a explodat și probabil că scria Iran peste tot pe ea”, a spus Trump.

Președintele SUA a răspuns la întrebarea privitoare la posibilii pași de a contracara Iranul că administrația sa ”va vedea” ce poate fi făcut și a promis că ”nu va lua ușor” aceste lucruri.

Trump s-a referit și la îngrijorarea că Iranul ar putea închide Strâmtoarea Ormuz, blocând cea mai mare parte a exporturilor de petrol din statele din Golf, un fapt pe care Teheranul l-a anunțat în mod repetat ca posibil răspuns la sancțiunile SUA. Dar Trump a dat asigurări că, și dacă Iranul blochează strâmtoarea, aceasta nu va rămâne închisă pentru mult timp.

Fluxul de știri
0