Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CNA, despre situația politică din Moldova: Instituția nu sprijină niciun partid politic

© Sputnik / Miroslav RotariPercheziții la administrația de stat a drumurilor
Percheziții la administrația de stat a drumurilor   - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Centrul Național Anticorupție a făcut o declarație privind situația politică din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Centrul Național Anticorupție a făcut o declarație prin care anunță că ”instituțiile publice din Republica Moldova se află într-o situaţie fără precedent”.

”CNA este un organ apolitic, nu acordă asistenţă şi nu sprijină niciun partid politic. Astăzi, instituțiile publice din Republica Moldova se află într-o situaţie fără precedent, când sunt somate de anumite forţe politice să nu respecte deciziile instanței supreme - Curtea Constituțională”, precizează CNA în declarație.

Corupție - Sputnik Moldova
Societate
Zumbreanu, despre combaterea corupției în Moldova în anul 2018

Totodată, CNA precizează că instituția aplică necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale ”chiar dacă unele din ele, în anumite situații, au făcut imposibilă tragerea la răspundere a unor persoane”.

”În situația crizei actuale, atragem atenția că nimeni nu poate să-și asume dreptul de a decide, în mod arbitrar, pe care din hotărârile Curții Constituționale să le respecte și pe care nu. Sfidarea principiilor de aplicare necondiționată a Hotărârilor Curţii este un precedent periculos”, precizează CNA.

Amintim, că acum câteva zile, noua majoritatea parlamentară l-a demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție pe Bogdan Zumbreanu pe motiv că acesta nu ar fi fost numit în funcție în mod legal.

Situația politică din Moldova

Sâmbătă, 8 iunie, după câteva luni de criză parlamentară, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și blocul ACUM s-au convocat într-o ședință de urgență a Parlamentului și au ales președintele forului legislativ, și anume pe liderul PSRM Zinaida Greceanîi. Totodată, parlamentarii au aprobat patru vicepreședinți ai Legislativului, au format un birou permanent și comisii parlamentare. Apoi, a fost votat și învestit un nou guvern, condus de liderul partidului PAS, Maia Sandu. Cu toate acestea, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a declarat aceste decizii ilegale.

La rândul său, președintele Igor Dodon și deputații care au constituit coaliția de guvernământ insistă asupra faptului că legislația țării nu a fost încălcată. Curtea Constituțională a decis să transfere temporar atribuțiile președintelui către premierul interimar, democratul Pavel Filip, care a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie. Majoritatea parlamentară a adoptat o declarație adresată comunității mondiale și ONU pentru a da o apreciere situația din Moldova. Parlamentarii socialiști și cei din blocul ACUM nu recunosc deciziile Curții Constituționale și au adoptat o declarație prin care le cer judecătorilor CC să demisioneze.

Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și Partidul Democrat, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurparea puterii în țară.

Duminică, susținătorii Partidului Democrat în frunte cu conducerea formațiunii politice au ieșit la o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Ulterior, protestatarii au pichetat clădirea administrației prezidențiale.

Reacția comunității internaționale

Uniunea Europeană a salutat deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea unei coaliții guvernamentale.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că "alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și nu au încălcat drepturile fundamentale ale omului. Voința poporului moldovenesc exprimată în aceste alegeri trebuie să fie respectată fără intervenție".

Здание министерства иностранных дел России в Москве - Sputnik Moldova
Rusia recunoaște noul Guvern și coaliția de guvernare

Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia "se angajează să colaboreze cu autoritățile alese în mod democratic ale Republicii Moldova pentru a restabili relațiile reciproc avantajoase ruso-moldovenești în diverse domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001”.

Evenimentele din Moldova au ajuns în centrul atenției a cinci țări europene. Potrivit unei declarații comună a Franței, Germaniei, Marii Britanii, Poloniei și Suediei, aceste state sprijină Parlamentul Republicii Moldova.

"În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui Guvern. În actuala criză constituțională, vedem și susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, subliniază cele cinci țări în declarația comună.

Fluxul de știri
0