Ucraina: O nouă schemă de procurare a gazelor din Rusia

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaStație de comprimare a gazelor naturale, Ucraina
Stație de comprimare a gazelor naturale, Ucraina  - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul președintelui Ucrainei în guvern Andrei Gherus, în cadrul emisiunii la un post de televiziune din Kiev, a propus o nouă metodă de procurare a gazelor rusești.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Să fie creată de urgență o companie privată, să cumpere gaze din Rusia și să le aducă în Ucraina – aceasta este metoda propusă de reprezentantul președintelui Ucrainei în Cabinetul de Miniștri, Andrei Gherus.

Gaz - Sputnik Moldova
Šefčovič, despre ultima întrevedere cu Rusia și Ucraina în problema tranzitului de gaze

Recomandarea a fost adresată liderilor blocului „Platforma de opoziție – Pentru viață”, Iuri Boiko și Victor Medvedciuk. Gherus le-a propus politicienilor să încheie imediat contractul cu Moscova.

În cadrul Forumului Economic internațional de la Sankt Petersburg, pe 7 iunie, Aleksei Miller și Victor Medvedciuk au avut o întrevedere la care au discutat despre asigurarea Ucrainei cu gaze naturale prin intermediul livrărilor directe din Rusia. Tot atunci Miller a menționat, în special, că Rusia este gata să înceapă negocierile cu Kievul privind livrarea gazelor la un preț mai mic cu 25% decât cel de piață.

Conductă de gaz - Sputnik Moldova
Alternativa iluzorie: Ce volum de gaze naturale ar putea furniza România pentru Moldova

„Pentru aceasta ei nu au nevoie nici de autorități, nici de noul președinte, nici de fostul președinte, ci trebuie să le cumpere (gazele), să le aducă în Ucraina și să le vândă. Noi cu toții vom aplauda și vom spune „mulțumesc”, a spus Gherus.

Acesta a declarat totodată că Kievul va cere întotdeauna de la „Gazprom” un preț mai mic pentru gaze.

„Ucraina va dori întotdeauna un preț mic, dacă acționăm în interesul statului nostru. „Gazprom” va dori un preț mare. Însă, atunci cât două părți discută și nu se înțeleg, există o a treia – instanța independentă”, a declarat Gherus în direct la postul de televiziune „112 Ucraina”.

Potrivit acestuia, „Gazprom”-ul trebuie să execute decizia Curții de Arbitraj de la Stockholm.

ANRE - Sputnik Moldova
Tarifele la gaze și energia electrică vor crește vertiginos după alegerile locale

„Prin urmare, Curtea de Arbitraj de la Stockholm a adoptat o decizie conform căreia livrările de gaze de către „Gazprom” în Ucraina trebuie să fie la un preț mai mic decât cel prevăzut anterior în contract. „Naftogaz” chiar a încercat să procure astfel de gaze în martie 2018, însă „Gazprom” a refuzat să-i livreze la acea oră. Dacă nu greșesc, este vorba de 5 miliarde de metri cubi de gaze, conform deciziei Curții de Arbitraj de la Stockholm”, a menționat reprezentantul lui Zelenski.

Ucraina a încetat să procure gaze din Federația Rusă în noiembrie 2015, după care nu a mai utilizat combustibilul rusesc la pregătirea pentru sezonul de încălzire, aprovizionându-se cu gaze procurate prin revers din Europa. Contractele în vigoare de livrare și tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei expiră la sfârșitul anului 2019.

Fluxul de știri
0