Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tarifele la gaze și energia electrică vor crește vertiginos după alegerile locale

© Sputnik / Miroslav RotariANRE
ANRE - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile vor amâna majorarea prețurilor la resursele energetice pentru consumatorii casnici până la vară, după ce vor trece alegerile locale, consideră economistul Viorel Gârbu.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. De la 1 aprilie, energia electrică în Moldova a început să fie furnizată de către compania de stat „Energocom”, care intermediază procurarea energiei de la Hidrocentrala Electrică Moldovenească și cea ucraineană „Pavlogradugol”. Totodată, prețul la energia electrică prevăzut în contract este cu 2% mai mare decât cel precedent și constituie 45,2 dolari pentru 1 MW/oră.

Import-export - Sputnik Moldova
Statisticile nu mint: Economia Republicii Moldova, pe marginea prăpastiei – Ce urmează

În legătură cu creșterea prețului de achiziție la energia electrică, pe adresa Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au sosit deja cereri din partea companiilor de distribuție care furnizează energie consumatorilor casnici.

Igor Dodon a comunicat că în raportul „Moldova-Gaz” pentru anul 2019 este prevăzută majorarea tarifului la gaze cu 35%. Adică, în viitorul apropiat, și acest furnizor s-ar putea să-i solicite ANRE-ului să ridice prețul.

Situația privind tarifele se desfășoară conform aceluiași scenariu deja de mai mulți ani, consideră economistul Viorel Gârbu.

„Am atras atenția de mai multe ori că la noi s-a creat o situație foarte specifică. Dacă urmărim statistica din ultimii 10 – 15 ani, putem observa unul și același fenomen: cu jumătate de an înainte de alegeri, tarifele rămân neschimbate, iar după alegeri - sunt majorate. Întotdeauna a fost așa”, a spus expertul. 

Tatiana Ciobanu - Sputnik Moldova
Din 1 iulie am putea avea alte prețuri la asigurarea auto obligatorie și Carte Verde

Anume acest fenomen îi poate scuti pe cetățenii Moldovei de majorarea tarifelor în viitorul apropiat, având în vedere faptul că până la alegerile locale au rămas câteva luni, consideră Gârbu.

„Trebuie să ne așteptăm că tarifele vor fi majorate după alegeri, deoarece ANRE are posibilitatea de a prelungi termenul de examinare a cererilor”, a adăugat economistul.

Creșterea tarifelor la resursele energetice va provoca creșterea prețurilor și la alte servicii.

„În stabilirea tarifului pentru agentul termic costul gazelor are o mare importanță. Aceeași situație este și în cazul tarifului la apă, deoarece energia electrică este utilizată la livrarea apei. Oricum, aceste servicii se vor scumpi”, a subliniat specialistul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0