Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert, despre influența crizei asupra economiei - detalii

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaValute, salarii, economie
Valute, salarii, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în economie Viorel Gârbu a vorbit la postul de radio Sputnik Moldova despre influența crizei instituționale din Moldova asupra situației socioeconomice.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Potrivit expertului Viorel Gârbu, în momentul de față incertitudinea politică influențează asupra economiei, însă nesemnificativ.

”Observăm la ora actuală o anumită nervozitate pe piața valutară și cea financiară din Republica Moldova, unde procentul resurselor financiare acordate sub formă de împrumut a crescut în aceste zile destul de serios. Piețele financiare și valutare reacționează foarte repede la orice schimbări”, a menționat expertul.

Виорел Гырбу - Sputnik Moldova
Exclusiv: Gîrbu, despre demisia lui Cioclea: Ne putem aștepta la orice surprize

Acesta a adăugat că totul depinde de cât de mult se va prelungi perioada de incertitudine. Dacă se va menține pe un termen mediu, în acest caz, evident, situația se va răsfrânge asupra economiei.

”În primul rând, trebuie de ținut cont de executarea bugetului de stat. Partea de cheltuieli în acest an se realizează foarte repede. Dacă analizăm cum sunt cheltuiți banii statului, observăm că partea de venituri a crescut cu 8 – 10 procente, iar partea cheltuielilor cu peste 20 de procente”, a adăugat Gârbu.

Cu toate acestea, expertul nu vede motive de panică.

”Am impresia că în Republica Moldova se vede deja luminița de la capătul tunelului, de aceea, la etapa actuală, nu trebuie să intrăm în panică”, a conchis economistul.

Sâmbăta trecută, 8 iunie, după câteva luni de criză parlamentară, deputații fracțiunii PSRM și ai blocului ACUM au reușit să formeze o coaliție și să aleagă spicherul Parlamentului. Totodată, a fost instituit un nou Guvern în frunte cu liderul formațiunii PAS, Maia Sandu. Însă Curtea Constituțională a calificat aceste decizii drept ilegale.

Forțele politice care au format majoritatea parlamentară, pe de o parte, și Partidul Democrat, pe de altă parte, se acuză reciproc de uzurpare a puterii în stat.

Fluxul de știri
0