Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv: Gîrbu, despre demisia lui Cioclea: Ne putem aștepta la orice surprize

© SputnikВиорел Гырбу
Виорел Гырбу - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Economistul Viorel Gîrbu consideră că, după demisia guvernatorului BNM, ne putem aștepta la orice surprize, atât pe piața valutară, cât și pe cea bancară - detalii

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Sergiu Cioclea demisionează din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Solicitat de Sputnik Moldova, cum ar putea influența lucrurile această demisie, economistul Viorel Gârbu a declarat că ne putem aștepta la orice surprize, decizia aruncând o umbră de neîncredere asupra evoluției lucrurilor din sectorul bancar moldovenesc.

”Urmează să vedem care este cauza demisiei. Demisia fiind anunțată, nu înseamnă că este și acceptată, ea trebuie să fie acceptată de Parlament. Așa sau altfel, acest lucru aruncă o umbră de suspiciune, de neîncredere, dacă vreți, asupra evoluției lucrurilor din sectorul bancar din Republica Moldova. Ne putem aștepta la orice surprize. Și pe piața valutară și pe piața bancară”, a declarat Gârbu.

Ce stă în spatele acestei decizii

Gârbu a mai subliniat că Banca Națională este o autoritate care are competențe destul de largi și, în cazul în care demisia este motivată în special de aspecte personale, atunci din punct de vedere tehnic nu este nicio problemă pentru actuala conducere a BNM, dacă nu-și va da și ea demisia.

Серджиу Чокля, Президент НБМ   - Sputnik Moldova
Politică
Sergiu Cioclea și-a dat demisia din funcția de guvernator al BNM

”Apropo, conducerea actuală, viceguvernatorii au venit împreună cu actualul guvernator, deci sunt parte a echipei. Dacă ei rămân în funcții, poate fi asigurată continuitatea, pentru că în sectorul bancar este unul sensibil și schimbările se produc lent, și atunci nu este nimic ieșit din comun. Sectorul nu se află într-o situație de criză. Dar este important totuși să ne clarificăm care sunt cauzele reale ale demisiei guvernatorului.

Guvernatorul BNM și-a anunțat demisia în cadrul unui briefing, susținut astăzi, la sediul BNM. Cioclea a anunțat presa că i-a înaintat cererea de demisie, începând cu data de 30 noiembrie, președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Parlamentul l-a numit pe Sergiu Cioclea în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei în luna martie 2016. Pentru susţinerea candidaturii lui Cioclea la şefia BNM au votat 61 de deputaţi.

Motivul demisiei

Sergiu Cioclea a declarat în cadrul briefingului că acele obiective pe care și le-a asumat în preluarea funcției de guvernator al BNM le consideră îndeplinite și, în primul, de consolidare a sistemului financiar-bancar din țară.

”Consider că este timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau unei femei de valoare, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări, de reforme, de oameni, care au depus un efort colosal pentru a scoate corabia din furtună”, a declarat Cioclea.

Guvernatorul BNM a menționat că decizia de a demisiona a fost foarte grea, dar a fost luată după cugetări îndelungate.

Fluxul de știri
0