Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce se va întâmpla cu procurorul general – Iată ce propun deputații

© Sputnik / OsmatescoVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul fracțiunii socialiștilor Vladimir Țurcan a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că Parlamentul urmează să efectueze o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură. El a spus că deputații vor vota un amendament privind condițiile în care poate fi demis procurorul general.
Ce se va întâmpla cu procurorul general – vezi ce propun deputații

Vladimir Țurcan a declarat, în cadrul emisiunii "Logica Puterii", că deputații ar putea vota un amendament la Lege care ar stabili procedura de demitere a procurorului general în cazul în care acesta a încălcat jurământul depus. Potrivit legislației în vigoare, procurorul general depune jurământul în data numirii sale în funcție, în fața președintelui Republicii Moldova și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

"Procurorul, la momentul numirii în funcție, depune jurământul, în care afirmă că va respecta cu strictețe Constituția, legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și va îndeplini conștiincios obligațiile ce îi revin. Prin urmare, în actuala Lege nu este prevăzută o sancțiune în cazul în care procurorul general încalcă jurământul", a spus Vladimir Țurcan.

Laura Kovesi - Sputnik Moldova
„Planul B” pentru Laura Kovesi - Procuror General în Republica Moldova?

Deputatul a mai adăugat că ulterior Parlamentul va elabora un mecanism prin care să ofere și un răspuns la întrebarea: care va fi instituția care va constata nerespectarea jurământului?

Recent, Parlamentul a adoptat în prima lectură câteva modificări la Legea cu privire la Procuratură prin care au fost introduse câteva amendamente referitoare la posibilitatea înaintării unui procuror general din afara țării și a fost exclusă condiția ca persoana ce candidează pentru șefia Procuraturii să aibă o experiență de cel puțin cinci ani în domeniu. Totodată,deputații au mai votat tot în prima lectură un amendament ce definește noțiunea de procuror general interimar și altul ce prevede creșterea numărului membrilor Consiliului Superior al Procurorilor de la 9 la 12 cu includerea reprezentanților societății civile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0