Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon a anulat prin decret decretul lui Filip de dizolvare a Parlamentului

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prin care a anulat decretul premierului în exercițiu, Pavel Filip, prin care acesta a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a anulat astăzi decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. 

”Am consultat fracțiunile parlamentare și am constatat împreună cu colegii că decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 6 septembrie nu corespunde normelor constituționale. Astăzi am semnat decret de anulare a acestor decizii a domnului prim ministru în exercițiu”, a declarat Igor Dodon după ședința Consiliului Superior de Securitate.

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Politică
Cum comentează Curtea Constituțională învinuirile ce i se aduc

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care sprijină apropierea de Rusia, și blocul pro-UE ACUM au semnat sâmbătă, 8 iunie, un acord de cooperare și au format un Guvern la o ședință a Parlamentului, la trei luni după alegerile din februarie.

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat aceste decizii drept neconstituționale, în timp ce Parlamentul a acuzat Partidul Democrat, pro-UE, că a folosit puterea judiciară, despre care afirmă că este sub controlul acestuia.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale deciziile Parlamentului, considerând că actuala legislatură avea termen până la 7 iunie să formeze un nou Guvern după alegeri și, din moment ce nu ar fi făcut-o, ar trebui dizolvat.

Anterior, duminică, Curtea a decis să transfere puterile prezidențiale ale lui Igor Dodon lui Pavel Filip, fost prim-ministru și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Acesta din urmă a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și a stabilit alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Fluxul de știri
0