Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Sandu: Băsescu trebuie să-și reprimească cetățenia moldovenească - Video

© Photo : Facebook / Traian BăsescuTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful noului Cabinet de Miniștri de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat că fostul președinte al României Traian Băsescu trebuie să-și recapete cetățenia Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. În cadrul conferinței de presă, un jurnalist a amintit că Maia Sandu a postat pe Facebook un mesaj de-al lui Traian Băsescu care anunță că susține și recunoaște guvernul condus de liderul PAS. Tot acel jurnalist a întrebat-o dacă nu ar fi posibil ca Băsescu să-și redobândească cetățenia Republicii Moldova. Maia Sandu a răspuns afirmativ.

"Sigur, domnul Băsescu ar trebuie să-și primească înapoi cetățenia pentru lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi și, iată, vedem și astăzi le face", a spus ea.

Maia Sandu a mai adăugat că în acest momente Traian Băsescu poartă discuții cu oficiali europeni ca actuala criză din Moldova să fie depășită în mod pașnic.

"Știu că domnul Băsescu acum este în discuție cu oficialii  Europeni și încearcă să vadă ce se mai poate face pentru Republica Moldova ca să depășim în mod pașnic această criză și ca noul guvern să poată să intre în funcție deplină", a spus noul premier.

Amintim că în luna noiembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a respins recursul înaintat de fostul președinte al României Traian Băsescu, prin care se contestă decizia primelor instanțe de a i se retrage cetățenia Republicii Moldova.

Magistrații de la CSJ au lăsat în vigoare decizia din 10 mai 2018 a Curții de Apel Chișinău, în cauza civilă, la cererea de chemare în judecată depusă de Traian Băsescu împotriva președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu privire la anularea Decretului din 3 ianuarie 2017. Decizia CSJ este irevocabilă.

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Politică
Băsescu, trădat și lovit în plin, e trimis în instanță pentru cel mai cumplit motiv!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, în data de 3 ianuarie 2017, decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, la baza respectivului decret a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărârea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat  temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de Legea cetățeniei Republicii Moldova, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.

Adrian Năstase - Sputnik Moldova
Năstase, despre relaţiile cu Rusia: „Trebuie să reinventăm alfabetul dialogului”

Astfel, s-a constatat că atât în momentul examinării cererii lui Traian Băsescu, cât și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza Legii cetățeniei Republicii Moldova și anume - Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale.

Pe 22 ianuarie 2018, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, au decis că decretul președintelui Republicii Moldova este perfect legal. Băsescu a contestat această hotărâre la Curtea de Apel, însă și această instanță a decis, în 10 mai, că Băsescu a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova.

Avocații lui Băsescu au atacat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, însă recursul a fost respins. Dosarul a fost examinat la CSJ de judecătorii Iulia Sîrcu, care a fost și președintele ședinței, Galina Stratulat, Dumitru Visternicean, Dumitru Mardari și Nicolae Craiu.

Fluxul de știri
0