Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Băsescu, trădat și lovit în plin, e trimis în instanță pentru cel mai cumplit motiv!

© AFP 2024 / JOHN THYSTraian Băsescu
Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai ciudată lucrare – un dosar în care se găsesc brusc dovezi, iar ”sursele” alimentează mass media din zonele cele mai opuse! Cel care a condamnat comunismul e pe cale de a fi dovedit oficial colaborator al Securității

BUCUREȘTI, 10 mai, Sputnik - Dragoș Dumitriu. ”Traian Băsescu, trimis în judecată de CNSAS pentru colaborare cu Securitatea. S-au descoperit note informative și un dosar de rețea”. Așa titrează ”Europa liberă” un articol ciudat în care dezvăluie că, brusc, după 5-6 rânduri de verificări, au descoperit noi date… hai să zicem din dosarul fostului președinte. 

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Societate
Nicolae Timofti i-a acordat ilegal cetățenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu

Interesant este că aceeași ”scurgere” pe ”surse” din CNSAS ajunge și la ”Europa liberă”, dar și la Antena 3! Adică la două zone total opuse din mass media! Sigur, Antena este cel mai puternic trust de presă, are oameni și ”surse” peste tot, pe când ”Europa liberă” din România e o instituție minoră (încă).

Ori, după cum reiese din toate datele apărute în presă azi noapte, Băsescu a fost trădat și lovit de cei pe care s-a bazat sau i-a slujit: americanii și serviciile (române și americane).

Postul fondat de CIA îi dă în vileag dosarul, Antena 3 – numele conspirativ!

Iată ce scrie ”pe surse” postul finanțat inițial de CIA, iar actualmente de Congresul SUA.

”Potrivit informațiilor Europa Liberă, dosarul de rețea conține doar coperțile pe microfilm, iar notele informative, două la număr până în acest moment, au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI). Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ”.

Europa Liberă precizează că perioada la care se referă investigația noua investigație a CNSAS ”nu este cea în care Traian Băsescu a lucrat la Anvers, ci aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanța”.

Interesantă precizare, mai ales că perioada Anvers a fost investigată de Grupul pentru Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică.

Tot ieri, Antena 3 a venit cu date suplimentare: s-a aflat și ”numele conspirativ” sau ”de rețea” al lui Băsescu: ”PETROV”!

”Informația în jurul căreia se sudează această relație a lui Traian Băsescu cu Securitatea este aceasta nouă, a numelui conspirativ”, a declarat Oana Zamfir, cea care a venit cu informația pe surse. ”Această piesă a numelui conspirativ este foarte importantă pentru că de aici s-ar putea găsi și în alte dosare”, spune Oana Zamfir, care completează ”acum înțelegem că există în cel puțin două dosare”.

Ce spune textual instituția oficială

Informația certă vine chiar de la CNSAS care, în primul capitol (”1. Note de Constatare – Colaboratori ai Securităţii”) al unui Comunicat de presă emis ieri, scrie: 

Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Societate
Legătura dintre Revoluția din Octombrie, Traian Băsescu și cetățenia Republicii Moldova

”Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”.

Deci, CNSAS nu dă numele lui Băsescu, în schimb publică o listă cu 55 de candidați la Parlamentul European cărora, într-un fel sau altul, le dă aviz ce „bună purtare”. Pe listă nu apare Băsescu, observă Antena 3… dar nu e singurul care lipsește! De exemplu, nici numele Noricăi Nicolai nu apare, nici Claudiu Manda – și amândoi se încadrează la art. 3 lit. b, art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European). Am dat doar 2 exemple.

Cel care a descoperit datele… e ”fost” angajat al SRI – Coldea!

Revenind, ”Europa Liberă” afirmă că descoperirea ar aparține unui ”angajat al Direcției de Investigații”… fost angajat al SRI! Iată fragmentul uluitor din articolul Europei Libere.

”Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, iar marți a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă. Potrivit acestora, respectivul ar fi fost angajat al SRI înainte să vină la CNSAS”.

Nu am menționat că articolul din ”Europa Liberă” este nesemnat. Da, e nesemnat.

În joc apare și ”Evenimentul Zilei”, care dă mai multe detalii despre autorul ”descoperirii”.

”Potrivit unor surse din cadrul CNSAS este vorba despre descoperirea de către Răzvan Popa, fost absolvent al ANI, angajat la SRI de pe vremea lui Florian Coldea, actual șef al Departamentului de Investigații din cadrul CNSAS a unor COPERȚI dintr-un dosar de rețea care aveau marcat numele lui Traian Băsescu (…) fără a avea înăuntru elementele necesare unei colaborări cu Securitatea, respectiv angajamentul. Potrivit surselor citate ar fi vorba de două note informative descoperite în alte dosare”.

EvZ titrează ”Manevră murdară pentru eliminarea lui Traian Băsescu!”, iar motivarea pentru folosirea sintagmei ”manevră murdară” este aceea că ”Surse CNSAS susțin că un cercetător a găsit documente din 2006”, informație venită de la… G4Media!

Sorina Matei punctează: ”În cazul acesta, CNSAS are o problemă!”

”Am și io o întrebare: Răzvan Popa ăsta de la SRI ce a făcut din 2006 până în 2019? Adică 13 ani, nene”, intervine și cunoscuta investigatoare Sorina Matei. ”Un dosar de rețea e totuși un dosar de rețea!”, scrie Matei pe Facebook. 

Cunoscuta jurnalistă pune o problemă logică: ”Nu era bine să știm oficial dacă un președinte al României a colaborat într-adevăr cu Securitatea atunci când s-au descoperit documentele sau înainte de a candida, dacă nu în 2004, ci în 2009, sau la parlamentarele din 2016, și nu acum când nu mai interesează pe aproape nimeni?”

”Dacă documentele sunt într-adevăr descoperite/livrate în 2006, CNSAS este cel care are probleme”, conchide Sorina Matei. ”Ţidulele lor n-au nicio valoare, ceea ce cumva ştiam”.

Un alt semnal că se va petrece ceva cu Băsescu l-a dat controversatul cercetător CNSAS Mădălin Hodor care, referindu-se a deconspirarea Monei Muscă, scria la începutul lui aprilie în revista ”22”:

”O să ajung vreodată să povestesc cine a executat-o și de ce. Momentan nu pot. Dar uite, fac un pariu cu voi. Fac pariu că ăla de a executat-o va avea cât de curând aceeași soartă. Cât de curând”.

Bogdan Tiberiu Iacob (Inpolitics)  a intuit că aceste cuvinte ”prefigurau apropiata scoatere la lumină a unor dovezi despre relația lui Băsescu cu fosta Securitate, știut fiind că fostul președinte fusese călăul Monei Muscă, potrivit informațiilor care s-au vehiculat pe larg în mediile politice și de presă”.

Nu mai e nevoie să precizăm cine și ce este ”22” sau editorul, GDS!

Ce răspunde Traian Băsescu și de ce tac ”viorile” 

Elena Băsescu și Traian Băsescu - Sputnik Moldova
Elena Băsescu a născut cel de al treilea copil: Iată ce nume va purta

Să consemnăm și răspunsul lui Traian Băsescu, întrebat de reporterii Antena 3 dacă a colaborat cu Securitatea, dând note informative sub numele conspirativ ”Petrov”.

”NU!”, a răspuns râzând, Traian Băsescu, ieșind din sediul B1 TV.

În schimb, Băsescu confirmă că e vorba despre el, chiar dacă nu i s-a menționat numele. Cum comentați decizia CNSAS de a vă verifica din nou dosarul, a întrebat reporterul Antena 3 – ”Foarte bine, e corectă”, a răspuns Băsescu – confirmând deci identitatea ascunsă de CNSAS.

Interesant este că realizatorul B1 Tv, Silviu Mănăstire, care l-a avut invitat pe Băsescu aseară, nu i-a pus nici măcar o întrebare fostului președinte despre acest caz! Aberație jurnalistică… sau ce?! Nimic nu comentează nici celebrul specialist în servicii și fost consilier pe probleme de securitate al lui Băsescu, Iulian Fota, nici Vladimir Tismăneanu, șeful Comisiei prezidențiale de condamnare a comunismului, nici ex-consilierul ”intelectual de serviciu” Cristian Preda, nici Monica Macovei, nici dezvăluitorul Mircea Marian, nici chiar Elena Udrea!...

Tăcere totală în tabăra băsistă… Oare pentru că lovitura vine dinspre americani? De la postul fondat de CIA?!... De la axa București – Washington? Președintele aplaudat că a condamnat comunismul e acum dovedit ca unealtă a celei mai dure, mai condamnate componente a  regimului comunist?!

Epilog… alături de George Maior

Să nu uităm un alt detaliu din peisaj: hodoronc-tronc, George Maior, fostul șef al SRI numit de Băsescu, este rechemat de la postul de (ambasador) la Washington – iar Iohannis pare că îl va revoca – și brusc își dă seama că e supărat că Maior l-a lucrat pe vremuri!

În plus, nu mai avem Revoluție, ci lovitură de stat – prin document oficial al procuraturii! – PSD susține disidenții anticomuniști, PNL și pro-europenii apără procurorii comuniști!

Da, vremuri interesante! ”Vai, Băsescu a fost sifon la Secu. S-a găsit hârtia. Sunt șocat. Nu pot să cred. Ni se prăbușesc reperele morale. Se duce dracu’ țărișoara”. Atât scrie Ciutacu – și acest comentariu ironic despre o situație interesantă și îmbârligată… e deocamdată cel mai potrivit.

Fluxul de știri
0