Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbarea sistemului electoral mixt, votat în primă lectură

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. Acesta va intra in vigoare după ce va fi votat în lectura a doua. Iată care sunt principalele amendamente.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Schimbarea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional a fost aprobat de Parlament în primă lectură. Acesta va intra in vigoare după ce va fi votat în lectura a doua.

Principalele prevederi ale proiectului

  • îmbunătățirea modului de votare în Disporă.
  • limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale.
  • stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați.
  • reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor.
  • excluderea certificatelor de integritate.
  • excluderea agitației electorale în ziua alegerilor.
  • excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Totodată, potrivit amendamentelor propuse de parlamentari la Codul Electoral, alegerile urmează să aibă loc doar într-o zi de duminică.

”Alegerile au loc într-o singura zi, de duminica conform actului de stabilire a alegerilor pe întreg teritoriul țării sau al localității respective. În secțiile de votare din străinătate alegerile au loc timp de două zile. În zilele de sâmbătă și duminică, conform actului de stabilire a alegerilor”, potrivit proiectului.

Potrivit proiectului, în afară de Codul Electoral, urmează a fi amendate și Legea privind statutul deputatului, legea privind partidele politice și Codul contravențional.

Schimbarea sistemului electoral în Moldova

În vara anului 2017, deputații moldoveni au votat trecerea la un sistem electoral mixt. Înainte de aceasta, alegerile parlamentare erau organizate în cadrul unui sistem electoral proporțional, în care au fost aleși 101 deputați.

Astfel, în data de 24 februarie 2019, cetățenii țării au ales pentru prima oară deputații în cadrul unui sistem electoral mixt în care 50 de persoane erau înaintate pe liste de partid, iar 51 - din circumscripții electorale uninominale.

Rata de participare la vot a fost de 49,22%. Pragul electoral pentru partide a fost de 6%, iar blocurile electorale - 8%.

Fluxul de știri
0