Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Matvienko: Federația Rusă este dispusă să ajute Moldova la depășirea crizei politice

© Sputnik / Alexey Droujinine / Accesați arhiva multimediaValentina Matvienko
Valentina Matvienko  - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia este gata să ajute Republica Moldova la depășirea crizei politice, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Rusia este gata să ajute Moldova la soluționarea crizei politice din țară, a declarat în fața jurnaliștilor președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

"Rusia, căreia nu-i este indiferentă Moldova, este interesată de soluționarea crizei politice din țară. Dacă am putea contribui cu ceva, o vom face", a spus ea.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cei care au pierdut scot banii din țară și lichidează probele din dosare

Pe 10 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat o declarație prin care a anunțat că recunoaște majoritatea parlamentară de la Chișinău și este dispus să coopereze cu noul guvern ales de Parlamentul Republicii Moldova.

Criza politică s-a adâncit în Republica Moldova la începutul lunii iunie. Partidul Socialiștilor și blocul ACUM (Platforma DA și PAS), au format, pe 8 iunie, o majoritate parlamentară și a numit un nou guvern, în frunte cu Maia Sandu. Totuși, Curtea Constituțională a hotărât că această decizie este neconstituțională. Drept răspuns, Parlamentul a declarat că Partidul Democrat a uzurpat puterea în stat prin intermediul Curții Constituționale.

Ulterior, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție pe șeful statului, Igor Dodon, și l-a numit pe vicepreședintele PDM, Pavel Filip, în funcția de președinte interimar al țării. Acesta a semnat decretului de dizolvare a parlamentului și a stabilit data alegerilor anticipate pe 6 septembrie. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că decizia Curții Constituționale este o acțiune disperată de uzurpare a puterii.

Fluxul de știri
0