Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA și Germania, confruntare pentru Palestina: Cine ține partea Germaniei

© Sputnik / Иссам Аль-Римави / Accesați arhiva multimediaPalestina
Palestina - Sputnik Moldova
Abonare
Diferend diplomatic major între SUA și Germania pe tema statului palestinian. Berlinul insistă pe soluția a două state, în contradicție totală cu Statele Unite, iar Iohannis joacă pe mâna nemților.

BRUXELLES, 10 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a fost cel care a arătat că Germania dorește să implementeze soluţia a două state în rezolvarea conflictului dintre Israel şi palestinieni. În același timp, comunitatea internaţională aşteaptă publicarea planului american de pace pentru Orientul Mijlociu, pentru că puține țări îți permit să contrazică politica externă a Statelor Unite.

Germania se află însă în conflict cu SUA pe mai multe capitole, unul dintre ele fiind cel comercial, iar altul problema palestiniană, motiv pentru care Maas a declarat: ''Suntem şi rămânem uniţi în ce priveşte necesitatea pentru o soluţie negociată privind două state''. Este vorba, așadar, de crearea unui stat palestinian independent de Israel.

US State Department building - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Departamentul de Stat al SUA a recunoscut rezultatele alegerilor din Moldova

În plus, reprezentantul Berlinului a promis sprijin pentru UNRWA, Agenţia ONU de ajutor pentru refugiaţii palestinieni, boicotată de către Washington o dată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, motivația fiind că investiţiile economice ar fi mai potrivite decât donaţiile pentru ameliorarea nivelului de trai al palestinienilor.

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu va fi făcut public curând tocmai de Jared Kushner, consilier, dar şi ginere al lui Trump, iar presa americană a dezvăluit că există intenția americană de a oferi avantaje financiare palestinienilor cu condiția ca ei să renunţe la cererea de a avea un stat propriu.

Disputa SUA-Germania e clară, SUA nu vrea deloc stat palestinian, iar mutarea Ambasada SUA la Ierusalim a transmis clar acest lucru. Germania, care e împotriva mutării ambasadei de la Tel Aviv și a atras toată Europa în a-i susține poziția, vrea să contracareze influența americană.

Interesantă este poziția președintelui Iohannis care a direcționat politica externă a României pe linia Germaniei, blocând dorința Guvernului PSD de a merge pe soluția americano-israeliană, în ciuda parteneriatului strategic al Bucureștiului cu Washingtonul. Iohannis a fost cel mai mare opozant al mutării ambasadei României la Ierusalim și e clar acum că el face acest joc în interesul Germaniei.

Fluxul de știri
0