Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională a decis: Pavel Filip, preşedinte interimar al Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Constituțională a emis o nouă hotărâre prin care a constatat circumstanțe ”care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova” - Pavel Filip, președinte interimar.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Un grup de deputaţi a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova.

Curtea a examinat sesizarea nr.113f/2019, și a  emis următorul aviz:

”1. Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

Андриан Канду  - Sputnik Moldova
Politică
PDM nu recunoaște deciziile majorității parlamentare și merge la Curtea Constituțională

2. În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.

Potrivit CC, prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Deputatul PSRM, Grigore Novac susține că decizia CC este una controlată politic.

Sâmbătă, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale și alte decizii adoptate de noua majoritate parlamentară.

Fluxul de știri
0