Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Câte tone de caise vom culege în acest an

© Sputnik / Всеволод Тарасевич / Accesați arhiva multimediaCaise
Caise - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova este aproape de record: după mai mulți ani la rând neprielnici pentru caise, în actualul sezon se așteaptă o recoltă bogată.

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Ploile de primăvară, urmate de temperaturi caniculare s-au dovedit a fi prielnice în acest an pentru pomii de cais, care în anii precedenți erau afectați de înghețuri și grindină: în Moldova se așteaptă o recoltă-record de caise.

Выставка Сделано в Молдове  - Sputnik Moldova
Cea mai mare livadă de nuci din Moldova, cunoscută în toată Europa – Video

Potrivit specialiștilor de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în anul curent, recolta de caise va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât în anul trecut și va constitui circa 8–9 mii de tone.

Suprafețele plantate cu pomi de cais ocupă o parte neînsemnată – doar 3% din suprafața totală de livezi din Republica Moldova. Cele mai mari suprafețe sunt plantate cu meri și pruni.

Работа гипермаркета - Sputnik Moldova
ANSVSA: caisele şi nectarinele din Turcia sunt toxice

Livezile sunt concentrate în fond în partea centrală a țării (43%). Însă caișii cresc mai mult în grădinile de pe lângă casă și în gospodării agricole mici, care produc aproape 70% din recolta de caise, iar proprietarii comercializează fructele pe piețele din țară.

Întreprinderile agricole mari dețin circa 1,2 mii de hectare de livezi de cais. Conform statisticii, cea mai mică recoltă de caise a fost înregistrată în anul 2014 - puțin peste 7 mii de tone – din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Fluxul de știri
0