Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De când urmează să fie dizolvat Parlamentul. Am putea avea sau nu surprize din partea CC

© SputnikДмитрий Пулбере
Дмитрий Пулбере - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere consideră că termenul de când urmează să fie dizolvat Legislativul este de 21 iunie, chiar dacă unii experți spun că magistrații Înaltei Instanțe vor trebui să se pronunțe de când urmează să fie dizolvat Legislativul, în cazul în care Parlamentul nu poate adopta legi sau nu poate vota un Guvern.
De când urmează să fie dizolvat Parlamentul. Am putea avea sau nu surprize din partea CC.

Mai mulți experți în drept au păreri diferite. Unii spun că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat, adică din 9 martie, iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului, adică din 21 martie. Dumitru Pulbere este de acord că factorul politic ar putea să intervină asupra dilemei când expiră termenul constituțional de dizolvare a Parlamentului. În funcție de formatul viitoarei majorități parlamentare, Curtea Constituțională ar putea să prelungească sau nu termenul formării unei coaliții. Fostul judecător totuși crede că cele trei luni încep să curgă din ziua ședinței de constituire a Parlamentului.

”Din 21 martie Parlamentul are putere juridică de a adopta legi sau hotărâri, iar logica constituțională ne duce la gândul că cele trei luni încep să curgă din ziua ședinței de constituire a Parlamentului, adică din 21 martie”, mai spune Dumitru Pulbere.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sesizat Curtea Constituțională pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0