Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Socialiștii au o dilemă: Cu PDM sau cu ACUM – avantaje și dezavantaje

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Igor Volnițchi a prezentat câteva scenarii pe care socialiștii ar putea miza după ședința Consiliului Republican al formațiunii din 7 iunie, în vederea formării unei coaliții fie cu democrații, fie cu blocul „ACUM”.
Socialiștii au o dilemă: Cu PDM sau cu ACUM – avantaje și dezavantaje

Expertul a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că socialiștii vor lua o decizie în funcție de beneficiile pe care le vor avea într-un caz sau altul, o coaliție cu democrații sau cu blocul „ACUM”.

Парламент - Sputnik Moldova
ACUM+PRSM sau PDM+PRSM? În câteva ore am putea avea un răspuns clar

„Socialiștii vor încerca să vadă ce este mai important pentru ei. Vor avea garanția sau nu că în urma acestui târg politic, care dintr-un punct de vedere îi va costa, vor trebui să vadă de unde vor compensa eventualele pierderi de imagine. Dacă vor ajunge la concluzia că ceea ce li se oferă ar compensa pierderile de imagine, atunci vor merge pe calea unui mariaj politic, dacă nu, vor alege calea anticipatelor”, a mai spus Volnițchi.

El a adăugat că electoratul socialiștilor este structurat pe mai multe filiere sau segmente. Este segmentul social, care privește cu oarecare indiferență crearea unei coaliții, este electoratul geopolitic, care este foarte supărat pe Partidul Democrat pentru demersurile antirusești și este și electoratul statalist, care undeva va intra în coliziune cu electoratul eurounionist al blocului „ACUM”. Toate acestea ne duc la gândul că o coaliție de durată între blocul „ACUM” și PSRM nu are cum să genereze stabilitate, nici măcar pe termen mediu.

„Vor avea loc ciocniri, va începe o luptă în interiorul guvernării care se va solda cu distrugerea coaliției de guvernare într-un termen scurt. Cea mai bună variantă ar fi o coaliție de scurtă durată pentru că Partidul Democrat este încă prea puternic”, a mai spus Igor Volnițchi.

Partidul Socialiştilor din Moldova va anunţa astăzi cu cine este dispus să formeze o majoritate parlamentară, după şedinţa Consiliului Republican al partidului.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0