Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vrea sau nu să guverneze Andrei Năstase sau de ce pune condiții care nu pot fi acceptate

© Sputnik / Miroslav RotariАкция протеста перед Парламентом Республики Молдова
Акция протеста перед Парламентом Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Abonare
Declarația făcută ieri de Pasul Maiei Sandu privind "asumarea unui Guvern ACUM" nu a dus la clarificarea situației politice confuze de astăzi și a blocajului politic în care au adus întreaga țară partidele ce au acces în Parlament în alegerile din 24 februarie.

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că acceptă toată sau aproape toate condițiile puse de socialiști: în primul rând, alegerea liderului socialiștilor, Zinaida Greceanâi, în funcția de președinte al Parlamentului. Aici totul este clar: PAS și PRSM au găsit un numitor.

Акция протеста перед Парламентом Республики Молдова  - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase: nici da, nici ba

Alta este situația în cazul Partidului Platforma Dreptate și Adevăr. Cu puțin timp în urmă, Andrei Năstase a anunțat că Platforma va vota pentru instalarea unui socialist în fotoliul de președinte al Parlamentului doar în anumite condiții. Și anume: fiecare deputat PSRM să semneze un angajament nominal că va vota la următoarea ședință a legislativului pachetul de legi antioligarhice, să se angajeze că vor susține un Guvern condus de Maia Sandu, iar președintele Igor Dodon să-și ia angajamentul că va promulga setul de legi antioligarhice.

Eu am impresia că Platforma a formulat aceste condiții anume ca acestea să nu fie acceptate de către socialiști și, mai ales, de către președintele Igor Dodon. Dacă deputații socialiști ar putea să-și asume aceste angajamente (urmează să vedem dacă și doresc), atunci lucrul acesta nu poate să-l facă șeful statului. De ce? Pentru că el este președintele unei țări și nu poate să-și asume niște obligațiuni față de un partid politic care are 12 deputați Parlament.

Центральный рынок овощи - Sputnik Moldova
Ipocrizia politicienilor sau de ce moldovenii au ajuns să cumpere cartofi cu 20 de lei/kg

Și mai ales că votarea și promulgarea "pachetului de legi antioligarhice" este o acțiune care, cel puțin, se anunță a fi la limita legalității, dat fiind că în urma votării acestor legi urmează să fie demiși un șir de demnitari contrar cadrului legal existent și chiar contrar prevederilor constituționale. Iată ce de este greu de crezut că președintele Igor Dodon își poate asuma un asemenea angajament.

Este straniu că Platforma le-a înaintat socialiștilor aceste condiții, care se spre deosebire de cei de la PPDA au o alternativă: să formeze o majoritate parlamentară cu PDM. Mai ales că socialiștii nu au renunțat la această idee și mai ales că democrații, fiind forțați de împrejurări, sunt mult mai cooperanți în cadrul acestor negocieri.

În concluzie, se pare că Andrei Năstase și platforma lui mai degrabă nu vrea să participe la guvernarea țării și își dorește alegeri parlamentare anticipate dacă nu chiar o guvernare PDM-PRSM. De ce? Asta o să o aflăm, dacă nu până la sfârșitul zilei de astăzi, atunci în zilele următoare.  

Fluxul de știri
0