CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Sistemele de apărare antirachetă ale SUA nu reușesc să țină pasul cu dezvoltarea armelor rusești și la etapa actuală nu sunt în stare să facă față rachetelor contemporanre, notează revista americană cu profil militar Military Watch.
Publicația menționează că rețeaua de sisteme antirachetă includ patru componente – Patriot, AEGIS și AEGIS Ashore, THAAD și GMD. Cea mai avansată fiind considerată Patriot, însă și capacitățile acestea sunt limitate din cauza procesului de lansare a rachetelor. În special, Patriot utilizează lansarea „fierbinte”, în timp ce S-300, spre exemplu, utilizează sistemul lansării „reci”.
Potrivit revistei, din aceste motive sistemele americane sunt capabile să lovească rachetele balistice intercontinentale doar după ce acestea vor străbate o jumătate din drum, când se află în faza de coborâre, nu la etapele anterioare, sistemul antirachetă al SUA fiind incapabil să le atingă în straturile dense ale atmosferei.
În afară de aceasta, autorii pun sub semnul întrebării capacitatea sistemelor americane de a face față și rachetelor Coreei de Nord.
Drept exemplu sunt date testele rachetei nord-coreene „Hwasong-14”, care în 2017 a zburat deasupra Japoniei la o altitudine de 770 de kilometri și a căzut în Marea Japoniei(cunoscută, de asemenea, sub numele de Marea de Est) la 300 de kilometri de țărm. Sistemul american Aegis s-a dovedit incapabil să intercepteze racheta.
Dacă în cazul dat e vorba de o țintă singulară, în condițiile unor acțiuni militare numărul țintelor ar putea fi mai mare (unele fiind false). În afară de aceasta, pot fi utilizare mijloace de creare a unor interferențe.
Chiar și în cazul unei ținte singulare, sistemele SUA au nevoie de timp pentru pregătire și de informații despre locul exact de unde are loc lansarea rachetei. Iată de ce sistemele antirachetă americane au șanse foarte mici de izbândă, constată publicația.
În concluzie, Military Watch notează că dacă în cazul rachetelor Coreei de Nord există probleme, mai gravă este situația în cazul rachetelor hipersonice rusești “Avangard”, viteza cărora depășește viteza sunetului de 20 de ori, șansele de interceptare a acestora sunt egale cu zero.