Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova este de 80–90%

© Sputnik / Miroslav RotariClădirea Parlamentului Republicii Moldova
Clădirea Parlamentului Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a spus care sunt șansele de a evita alegerile parlamentare anticipate, precum și când va avea loc ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor.

CHIȘINĂU, 5 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că probabilitatea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate constituie 80–90%, însă nu exclude că partidele vor reuși să convină asupra creării unei majorități parlamentare și formării Guvernului.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, cu cărțile pe față: Ce au dorit oaspeții din Moscova, Bruxelles și Washington

„La ora actuală probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este foarte mare… 80–90%. Totuși, nu e vorba de 99%. Las 15–20% din șanse pentru a ajunge la o înțelegere. Acest lucru are mai multe șanse să se întâmple până pe 21 iunie. Desigur, șansele sunt mai mici dacă am vorbi de sfârșitul acestei săptămâni. Cred că procesul a început”, a spus Dodon.

Acesta și-a exprimat speranța că săptămâna aceasta va fi ales președintele Parlamentului, conducerea organului legislativ și vor fi adoptate unele legi pentru a porni procesul.

Când are dreptul președintele să dizolve Parlamentul

Potrivit șefului statului, majoritatea parlamentară și guvernul pot fi formate într-o zi. Principalul este ca partidele să dorească acest lucru. Dacă forțele politice nu se vor înțelege, președintele are dreptul să dizolve organul legislativ. Problema constă în faptul că nu este clar când se poate întâmpla acest lucru: fie peste trei luni după validarea alegerilor (care a fost pe 9 martie), fie peste trei luni de la prima ședință a Parlamentului care avut loc pe 21 martie.

Zilele acestea, se așteaptă o decizie a Curții Constituționale privind termenul când ar putea fi dizolvat Parlamentul. – pe 9 iunie sau pe 21 iunie. Șeful statului a spus că și-ar dori ca magistrații Înaltei Curți să declare că termenul-limită este 21 iunie și că ar dori să le ofere o șansă partidelor pentru a se înțelege.

Dodon consideră că probabilitatea ca această dată să fie 9 iunie este de 80%.

Variantele posibile ale desfășurării evenimentelor

Vorbind de variantele posibile de coaliție, Dodon a menționat că Partidul Socialiștilor a primit propuneri atât din partea blocului ACUM, cât și din partea democraților.

ПМЭФ-2019 - Sputnik Moldova
SPIEF-2019: Igor Dodon oferă detalii despre vizita sa la Sankt Petersburg

Dodon susține că socialiștii nu vor accepta niciodată condițiile pe care le propune în momentul de față blocul ACUM. Liderii acestei formațiuni, Maia Sandu și Andrei Năstase, insistă ca lor să le revină funcțiile de spicher al Parlamentului, premier și miniștri, precum și asupra aprobării unui pachet de legi.

Potrivit șefului statului, nimeni și niciodată nu va accepta aceste condiții.

„Ușa însă este încă deschisă. Gândiți-vă. Au rămas câteva zile. Dacă doriți, așezați-vă la masa negocierilor. Socialiștii nu pot să-și schimbe pozițiile. Nu ar fi corect ca partidul care s-a plasat pe locul întâi să cedeze totul forțelor de dreapta și să aștepte până când acestea vor decide ce va fi mai departe”, a spus președintele.

A doua variantă sunt alegerile anticipate.

„Aici este vorba de riscuri, de banii de la buget care trebuie cheltuiți, există multe probleme. Socialiștii nu sunt gata să discute varianta cu democrații, care recent s-au adresat cu o inițiativă către PCRM, deoarece este necesară decizia Consiliului Republican. În aprilie decizia era clară: sau cu cei de dreapta, sau alegeri anticipate”, a menționat Dodon.

Apropo, acesta a subliniat că nu este sigur că această chestiune va fi pusă în general în discuție la ședința Consiliului Republican care, cel mai probabil, va avea loc joi seara sau vineri dimineața.

Dodon a specificat că de poziția socialiștilor depinde care va fi componența Guvernului după aceste alegeri, sau, s-ar putea, după cele anticipate.

Fluxul de știri
0