Condițiile proaste din hotel și serviciile de transport sunt cele mai frecvente motive pentru care moldovenii ajung să fie dezamăgiți de vacanțele avute peste hotare.
Șeful-adjunct al Direcției control produse industriale şi servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, Natalia Storceac, spune că dacă anul trecut au fost recepționate 45 de plângeri în acest sens, anul acesta deja au fost primite nouă petiții.
„Cei mai mulți oameni se plâng pe condițiile proaste din hotele. Mulți oameni se plâng și pe serviciile de transport. Unii turiști se plâng că programul vacanței nu coincide cu oferta propusă de agenția de turism. Anul acesta avem recepționate nouă plângeri, dar să nu uităm că suntem abia la început de vară. De obicei, oamenii se plâng după ce vin din vacanță. Respectiv, totul abia începe”, spune Natalia Storceac, sef-adjunct al Direcţiei control produse industriale şi servicii, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței.
Reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței îndeamnă oamenii să se informeze înainte de a accepta o ofertă turistică, astfel încât să nu ajungă victime ale vânzătorilor de iluzii.
„De obicei, turiștilor li se prezintă aici o situație, iar la destinație găsesc o cu totul altă situație. Acest lucru ne vorbește despre faptul că oamenii nu se informează înainte de a merge în vacanță. Omul trebuie să cunoască câteva reguli de bază. Înainte de a accepta o ofertă, să verifice dacă informația primită de la Agenția de Turism este veridică. Cum verificăm, simplu. Vedem ce părere au alți turiști despre hotelul respectiv. Avem acces la internet, putem găsi site-uri specializate unde turiștii își împărtășesc părerile”, adaugă Natalia Storceac.
Precizăm că, anul trecut, peste 264 de mii de moldoveni au apelat la serviciile agenţiilor de turism, pentru sejururi în străinătate.
Cea mai solicitată destinaţie a fost Turcia. Pentru odihna în această ţară au fost cumpărate aproape 100 de mii de pachete de vacanţă pentru care au plătit cel puțin 500 de euro pentru o persoană.
Bulgaria se situează pe locul doi în topul preferințelor moldovenilor, atunci când vine vorba de odihnă, cu peste 60 de mii de pachete de vacanță vândute, iar România este pe locul trei – cu 30 de mii de pachete vândute. Pentru un sejur de șase - șapte nopți în Bulgaria sau România, conaționalii noștri au plătit cel puțin 250 de euro pentru o persoană.
În topul preferințelor moldovenilor se găsește și Egiptul. Anul trecut, în această țară au mers la odihnă peste 24 de mii de moldoveni, iar în Grecia s-au odihnit aproximativ 19 mii de moldoveni. Și aici prețurile diferă în funcție de hotel și zonă, începând de la 500 de euro.