Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce au în comun pacienții cu cancer: Constatarea unui chirurg din Moldova

© Sputnik / OsmatescoLorena Mednicov
Lorena Mednicov - Sputnik Moldova
Abonare
Constatarea unui chirurg oncolog în cei peste 20 de ani de activitate. Ce au în comun pacienții cu cancer
Ce au în comun pacienții cu cancer: Constatarea unui chirurg cu experiență

Lorena Mednicov este doctor în medicină, chirurg oncolog în cadrul Secţiei Gastrologie a Institutului Oncologic. În cei peste 20 de ani de când lucrează în domeniu, medicul a văzut, tratat și operat foarte mulți pacienți diagnosticați cu cancer. Chirurgul oncolog a observat că majoritatea pacienților cu cancer au dus un mod de viață haotic până au dezvoltat această boală.  

”În 20 de ani de practică, cred că pot să număr pe degete numărul pacienților care au ajuns în biroul meu, care au dus un mod de viață sănătos. Majoritatea pacienților mei nu au acordat atenție alimentației, somnului, stresului, nu au dus un mod de viață sănătos”, apune doctorul în medicină, Lorena Mednicov.

Medicul spune că moldovenii nu acordă atenția cuvenită verificărilor profilactice.

Lorena Mednicov - Sputnik Moldova
Bomba cancerigenă de pe masa moldovenilor - Cum ne punem familia în pericol

”Noi nu avem cultura de a merge la medic pentru verificări de rutină. Noi nu mergem la medic nici atunci când ne doare, ceea ce este foarte grav și de multe ori tardiv”, adaugă Lorena Mednicov.

Și asta, în condițiile în care, în ultimii ani au au fost organizate diferite campanii de informare și programe de prevenire a cancerului.

”În ultimii ani au fost organizate diferite campanii și programe de prevenirea cancerului. Medicii merg în teritoriu pentru a efectua acele verificări de rutină. Paradoxal este că oamenii nu sunt interesați de sănătate lor. De multe ori, directorul de fabrică este mai interesat să-și aducă angajații la control, decât însăși angajații”, adaugă Lorena Mednicov.

Precizăm că, numai anul trecut, peste 10.000 de moldoveni au fost diagnosticați cu diferite forme de cancer. Medicii atrag atenția că aproape 40% din toate decesele cauzate de cancer pot fi prevenite prin mici schimbări în stilul de viață. 

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0