Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vești de la Kiev: Când vor fi construite cele șase hidrocentrale pe râul Nistru

© Sputnik / Miroslav RotariRadu Cazacu
Radu Cazacu - Sputnik Moldova
Abonare
Construcția celor șase hidrocentrale pe cursul superior al râului Nistru este prevăzută în Programul de dezvoltare hidroenergetică a Ucrainei.
Vești de la Kiev. Când vor fi construite cele șase hidrocentrale pe râul Nistru

Kievul a sistat lucrările de construcție a celor șase hidrocentrale pe râul Nistru. Cert este că nu definitiv, ci până la efectuarea unui studiu privind impactul acestora asupra mediului. Declarația aparține directorului adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Obiectiv”, de la Radio Sputnik Moldova.

„În cadrul Comisiei moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, care s-a desfășurat în perioada 4-5 aprilie, la Kiev, s-a discutat și despre intențiile Ucrainei de a construi cele șase hidrocentrale. Mesajul Ucrainei a fost că ei sistează această intenție până la primirea rezultatelor unei evaluări a situației de mediu”, spune Radu Cazacu.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Alarmant: Nistru ar putea seca - Iată ce spun ecologiștii

Potrivit reprezentantului Agenției „Apele Moldovei”, construcția celor șase hidrocentrale pune în pericol nu doar sistemul ecologic al fluviului, ci și securitatea alimentării cu apă a Republicii Moldova.

„Clar că noi salutăm această intenție a Ucrainei de a sista construcția celor șase hidrocentreale. Totuși, noi trebuie să insistăm și să luptăm pentru ca această intenție să dispară definitiv. Râul Nistru este foarte important pentru Republica Moldova și este un râu foarte vulnerabil”, adaugă Radu Cazacu.

Amintim că, în anul 2016,  Ucraina și-a anunțat intenția de a construi încă șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0