Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zilierii, impuși prin lege să achite câte 201 lei pe lună în bugetul asigurărilor sociale

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaAgricultură, căpșune, terenuri arabile
Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
Abonare
Indiferent de câte zile au lucrat, poate fi chiar și o zi, zilierii sunt obligați prin lege să achite în acest an în bugetul asigurărilor sociale de stat 2412 lei. Perioada asigurată în baza contractului încheiat cu CNAS, se ia în calcul la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi îi acordă zilierului dreptul la ajutor de deces.

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Zilierii sunt obligați să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), potrivit Legii privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Statul va întoarce banii celor care au plătit în plus pentru calculul pensiei

Contractul de asigurare socială al persoanelor care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional se încheie cu persoanele fizice, care desfăşoară, au desfăşurat activităţi necalificate cu caracter ocazional începând cu data de 2 septembrie 2018.

”Mărimea contribuţiei stabilite pentru anul 2019 prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru persoanele fizice, care exercită activităţi în calitate de zilieri constituie 2 412 lei anual şi, respectiv 201 lei lunar”, precizează CNAS.

Astfel, fiecare persoană, care a desfăşurat cel puţin o zi de activitate necalificată cu caracter ocazional pe parcursul unei luni, este obligat să se prezinte, până la data de 25 a lunii următoare, în care a desfăşurat activitatea respectivă, la subdiviziunea teritorială CNAS, unde este înregistrat agentul economic ca plătitor de contribuţii, pentru a încheia un contract de asigurare socială.

Perioada asigurată în baza contractului încheiat cu CNAS, se ia în calcul la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi îi acordă zilierului dreptul la ajutor de deces.

Fluxul de știri
0