Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul va întoarce banii celor care au plătit în plus pentru calculul pensiei

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele asigurate în sistemul public de asigurări sociale pot solicita statului să le restituie banii achitați în plus la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada anilor 2009 – 2016.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Persoanele asigurate în sistemul public de asigurări sociale, din venitul asigurat al cărora au fost calculate şi achitate la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada anilor 2009 – 2016, contribuţii individuale de asigurări sociale şi care au depăşit mărimea contribuţiilor individuale stabilite anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, sunt în drept să solicite rambursarea sumei virate în plus. 

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Pensionarii stabiliți peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova

Pentru aceasta, contribuabilii trebuie să depună o cerere la sediul teritorial al CNAS. În dosar trebuie anexată și copia documentului ce identifică persoana asigurată.

”În cazul în care se constată temeinicia solicitării, suma virată în plus se rambursează asiguratului prin transfer la contul bancar la instituţia financiară selectată de persoana asigurată”, precizează CNAS. 

Mărimea maximă anuală a contribuției individuale de asigurări sociale în anul 2009 constituie 11304 lei; în anul 2010 – 10620 de lei; în anul 2011 – 11800 de lei; în 2012 – 12780 de lei; în 2013 – 13860 de lei; în 2014 – 15210 lei; în 2015 – 16200 de lei, iar în 2016 – 18180 de lei. 

Pe parcursul anului 2019, pot solicita rambursarea contribuţiilor persoanele asigurate, care au înregistrat surplus la contribuţii individuale achitate pentru anul 2016.

Fiecare persoană asigurată în sistemul public de asigurări sociale, care deţine parola de acces la contul curent, poate să-şi verifice contul personal de asigurări sociale. Persoanele care nu au parolă o pot obţine în baza unei cereri depuse la structurile teritoriale sau la sediul CNAS, şi în mod electronic pe site-ul www.cnas.md.

Accesul la informaţia din contul personal se realizează prin accesarea butonului ACCES CPAS, disponibil pe site-ul CNAS, prin utilizarea parolei şi a login-ului contului personal.

Fluxul de știri
0