Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nimic mai important – cifre și date despre situația copiilor din Moldova

Abonare
Care este situația copiilor în Moldova – Sputnik vă propune un infografic cu cele mai relevante date statistice.

În Moldova sunt în total 669,6 mii de copii, adică fiecare a cincea persoană este în vârstă de până la 18 ani.

Numărul copiilor născuți în 2018 a fost în descreștere cu 4,3 la sută comparativ cu anul precedent.

Către sfârșitul anului 2018, în țară au funcționat 1484 instituții de educație timpurie, inclusiv 835 cu statut de creșă-grădiniță, 541 de grădinițe, 83 de complexe educaționale, 23 de centre comunitare și două creșe.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Nu te-ai așteptat la așa ceva: Ce vor face moldovenii de 1 Iunie

Potrivit statisticii, numărul elevilor din instituțiile de învățământ primar și secundar general s-a diminuat cu 1,5 mii și a ajuns la 334,2 mii. În anul de studii 2018/19, învățământul primar și secundar general s-a desfășurat în 1246 de instituții.

Pentru copiii cu necesități speciale în țară funcționează opt instituții specializate cu 47 grupe. Totodată, în cadrul a cinci instituții cu destinație generală funcționează 10 grupe cu destinație specială.

Pe parcursul anului 2018, numărul beneficiarilor de indemnizații la naștere și pentru creșterea copilului a fost de 82 de mii, mai mult cu 5,3% față de anul 2014. Indemnizațiile lunare pentru îngrijirea copilului acoperă minimul de existență în cazul persoanelor asigurate, dar nu și în cazul persoanelor neasigurate.

Cele mai multe familii cu mulți copii sunt în mediul rural. Aici sunt concentrate 75,8% din totalul gospodăriilor cu trei şi mai mulţi copii.

Veniturile familiilor cu copii sunt substanțial mai mici decât veniturile celor fără copii. În medie, în anul 2018 veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 2052,6 lei lunar. Pe măsura creșterii numărului de copii în familie, descrește și valoarea medie a veniturilor, de la 2351,3 lei lunar în cazul familiilor cu un copil, până la 1411,5 lei în cazul celor cu trei și mai mulți copii.

Fluxul de știri
0