Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu te-ai așteptat la așa ceva: Ce vor face moldovenii de 1 Iunie

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
De Ziua Internațională a Copilului, marcată anual la 1 iunie, moldovenii preferă plimbările și distracțiile. Cadouri oferă doar 10% dintre ei, potrivit unui studiu sociologic.

CHIȘINĂU, 30 mai – Sputnik. E.L. Mai mult de jumătate dintre moldoveni, 56%, sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, fie că au copii minori în familie, fie că nu, arată rezultatele unui nou sondaj. Cei care au copii minori sărbătoresc această zi în proporție de tocmai 87%.

Ziua Internațională a Copiilor - Sputnik Moldova
Distracție de 1 iunie: Iată ce program au pregătit autoritățile

Ziua Copilului este sărbătorită mai ales de locuitorii de la sat (63%) și persoanele cu vârste cuprinse între 26 și 39 de ani. Femeile marchează această sărbătoare într-o proporție mai înaltă (65%) decât bărbații (46%).

Ce fac moldovenii în această zi? O treime dintre participanții la sondaj au spus că obișnuiesc să meargă în parc sau la o plimbare în oraș de 1 iunie. Aproximativ 15% merg la parcurile de distracții și tot 15% preferă să stea acasă.

Cei mai tineri intervievați, precum și cei care locuiesc în Chișinău preferă plimbările în ziua de 1 Iunie.

Concerte și concursuri – asemenea activități și-ar dori să fie organizate în țară cu prilejul Zilei Copilului 44% dintre intervievați. Aproape o treime vrea spectacole și tot o treime dintre intervievați și-ar dori concursuri sportive sau artistice.

Cei cu venituri mai mici cumpără mai frecvent cadouri

În general, mai puțin de 10 la sută dintre intervievați au spus că le oferă cadouri copiilor de 1 Iunie. Dar copii mai mari de 16 ani au șanse duble să se aleagă cu un cadou: 19% dintre intervievați au declarat că pregătesc daruri pentru aceștia.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături

În această zi, persoanele cu venituri lunare de până la 3.000 de lei le cumpără dulciuri și cadouri copiilor într-o măsură mai mare (29%) decât persoanele cu venituri mai înalte.

Cei cu venituri lunare de peste 7.000 de lei oferă cadouri și dulciuri de Ziua Copilului în proporție de doar 8 la sută. În schimb, mai mulți dintre aceștia își invită copiii la pizza sau la cafenea.

Interesant este și faptul că aproape 70% dintre cei care ocupă o funcție de conducere, cum ar fi cea de manager sau director, aleg să iasă la plimbări în aer liber cu copiii de 1 Iunie și nu oferă cadouri, nici nu merg la cafenele.

O pătrime dintre moldoveni consideră că de 1 Iunie copiii își doresc să primească jucării, 16% sunt de părere că aceștia așteaptă dulciuri, iar 6% dintre respondenți spun că cele mai dorite cadouri ar fi electronicele/gadgeturile. Copiii și-ar dori „cărți, atenție, bani” în opinia a 2% dintre participanții la studiu.

Sondajul a fost realizat de „Magenta Consulting”, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de 4%. Datele au fost colectate în perioada 26 martie – 15 aprilie prin telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Fluxul de știri
0