Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vine de la Bruxelles la Chișinău, cu un mesaj important către politicienii moldoveni

© AP Photo / Thierry MonasseEuropean Union Commissioner designate for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn
European Union Commissioner designate for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul săptămânii viitoare, la Chișinău, într-o vizită oficială de o zi se va afla un important oficial de la Bruxelles.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Înaltul Comisar European pentru Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, va vizita Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă remis de Delegația Uniunii europene la Chișinău, oficialul european va sosi în țara noastră pe data de 3 iunie.

În cadrul vizitei în Republica Moldova, Johannes Hahn va susține o declarație de presă.

 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
PDM invită la dialog PSRM

Vizita Înaltului Comisar European pentru Vecinătate şi Negocieri de Extindere la Chișinău are loc în plină criză politică. Cele mai mari partide care au acces în Parlament în urma alegerilor din 24 februarie nu au reușit încă să se înțeleagă asupra unei coaliții majoritare.

La sfârșitul săptămânii trecute, Biroul Politic al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a mandatat conducerea PDM ca să invite PSRM la discuții cu privire la o viitoare colaborare parlamentară ”care să aibă la bază aşteptările şi priorităţile cetăţenilor”.

”Dacă vom găsi consensul necesar pe această direcţie, se poate trece rapid la formalizarea politică a acestei soluţii, atâta timp cât ambele părţi dau dovadă de flexibilitate şi de dorinţa de a găsi compromisul, care să satisfacă nevoile prioritare ale cetăţenilor”,  a declarat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari după ședința Biroului Politic al PDM.

Partidul Democrat a anunțat că în cadrul discuţiilor cu PSRM vor fi abordate şi propunerile anunţate deja public de Partidul Socialiştilor privind formarea unei majorităţi parlamentare şi a Guvernului, inclusiv votarea unui speaker din fracţiunea PSRM.

”Menționăm faptul că toate deciziile de ordin tactic și strategic ale partidului sunt luate de către organele de conducere ale PSRM, în speță de către Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor”, se menționează într-o notă publică a socialiștilor făcută după anunțul PDM.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, cele 101 locuri în Parlament au fost împărțite în felul următor: 35 de mandate – PSRM; 30 de fotolii de deputat au fost ocupate de PDM; 26 de mandate – Blocul ACUM, 7 locuri au fost ocupate de  deputații din partea Partidului ”Șor„ și trei deputați neafiliați.

Fluxul de știri
0