Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din iunie, se schimbă procedura de declarare a mărfurilor prin vamă

© Sputnik / Мирослав Ротарьпограничная полиция
пограничная полиция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Noi facilități pentru micii exportatori. Serviciul Vamal simplifică procedura de declarare a mărfurilor exportate de către aceștia.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Întreprinzătorii mici și mijlocii care exportă, prin intermediul trimiterilor poștale, cantități mici de produse vor fi scutiți de necesitatea depunerii declarațiilor vamale pentru fiecare tranzacție. Inițiativa îi aparține Serviciului Vamal, iar un proiect de instrucțiune în acest sens este supus, consultărilor publice.

Пограничная полиция  - Sputnik Moldova
Societate
Cum trecem prin vamă cu bunuri, fără a achita taxe

Potrivit instrucțiunii elaborate de Serviciul Vamal, antreprenorii care exportă mărfuri a căror valoare facturală per livrare nu depășește suma de 1.000 de euro, vor putea depune o singură declarație vamală pentru toate tranzacțiile operate în decurs de o lună.

Implementarea noii proceduri simplificate de declarare este preconizată pentru începutul lunii iulie. Pentru a beneficia de procedura declarării periodice, agenții economici exportatori vor trebui să depună în adresa organului vamal o cerere, care să conțină denumirea, adresa juridică și codul fiscal ale întreprinderii, lista și cantitatea estimativă a mărfurilor care ar urma să fie exportate, precum și descrierea acestora.

Permisiunea de declarare periodică va fi valabilă pe un termen nu mai mare de un an. Totodată, aceasta va putea fi retrasă în cazul constatării unor eventuale încălcări ale legislației vamale sau ale procedurii de declarare periodică.

Scopul noilor reglementări este de a sprijini producătorii autohtoni și de a promova exporturile, prin simplificarea formalităților vamale și reducerea costurilor aferente procedurii de declarare a mărfurilor. Pentru comparație, pentru depunerea unei singure declarații vamale de export, brokerul vamal poate percepe o taxă care poate varia între 200 - 600 de lei, indiferent de cantitatea exportată.

”Noua procedură le va permite micilor exportatori să economisească timp și resurse, care ar putea fi investite în extinderea liniei de producere a mărfurilor destinate piețelor externe sau crearea unor noi locuri de muncă”, potrivit Serviciului Vamal.

Fluxul de știri
0