Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Anii cu cifra 9 la sfârșit aduc tulburări în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul și autorul studiului de istorie politică a țării noastre, Igor Volnițchi, a observat o coincidență curioasă: în anii cu cifra „9” la sfârșit, Moldova a trecut întotdeauna prin încercări serioase și s-a confruntat cu probleme grave.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Politologul a amintit de 1989, an care a adus mari transformări în Moldova. Pe 31 august, Sovietul Suprem al RSSM a decretat limba moldovenească drept limbă oficială în sferele politică, economică, socială și culturală și a adoptat Legea cu privire la revenirea limbii moldovenești la grafia latină.

”Anul 1989 a însemnat punctul culminant al renașterii naționale în Moldova. Atunci au fost puse bazele reale pentru declararea, doi ani mai târziu, a independenței Moldovei”, a spus Igor Volnițchi pentru Sputnik Moldova.

 Andrian Candu, Vlad Plahotniuc și Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
PDM invită la dialog PSRM

Au trecut zece ani, a venit anul 1999, care a fost cel mai complicat an din istoria Moldovei. S-a destrămat prima coaliție aflată la conducerea țării, Alianța pentru Democrație, s-a destrămat Convenția Democrată, în Moldova s-au succedat trei guverne, țara a trecut prin cea mai profundă criză politică.

”Am început anul 1999 cu Guvernul Ion Ciubuc-2, care și-a dat demisia chiar din primele zile ale anului. În februarie aveam deja Guvernul Sturza, însă nici acesta nu a scos anul în capăt. Criza din toamnă l-a adus în decembrie în fruntea Cabinetului de Miniștri pe Dumitru Braghiș. Cu alte cuvinte, într-un singur an au avut loc trei schimbări politice foarte importante”, a adăugat politologul.

Anul 2009 - evenimentele din aprilie mai sunt încă proaspete în amintirea cetățenilor. În urma dezordinilor în masă au fost incendiate clădirea Parlamentului și sediul Președinției. În câteva ore, mulțimea de manifestanți s-a transformat într-o gloată de vandali și au devastat edificiile care simbolizau puterea în stat. Și să mai ținem cont de cele două campanii parlamentare.

Și iată că am ajuns în anul 2019, acesta repetă în anumite privințe anul 1999, susține Volnițchi. Criza politică interminabilă, lipsa garanțiilor că nu vor mai fi alte alegeri și nimeni nu știe la ce vom ajunge.

Fluxul de știri
0