Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Viața în satele Moldovei: În curând acestea ar putea fi de nerecunoscut

© Sputnik / Miroslav RotariСельский дом
Сельский дом  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul și-a propus să îmbunătățească nivelul de muncă și de trai în mediul rural, prin includerea noilor măsuri de dezvoltare rurală ce urmează a fi subvenționate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediu Rural.

CHIȘINĂU, 31 mai – Sputnik. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat consultări publice pe marginea proiectului Regulamentului cu privire la acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediu Rural (FNDAMR).

Prin acest document se dorește îmbunătățirea nivelului de muncă și de trai în mediul rural, prin includerea noilor măsuri de dezvoltare rurală ce urmează a fi subvenționate în avans din FNDAMR: îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale, renovarea și dezvoltarea localității rurale și diversificarea activităților non-agricole.

Industrie - Sputnik Moldova
Ce vor să facă autoritățile ca lumea să nu mai fugă din sate și să nu plece din Moldova

Secretarul general de stat, Iurie Ușurelu, a declarat că urmează să fie făcute investiții în infrastructura economică publică din mediul rural și în serviciile comunitare. Totodată, se urmărește sporirea atractivității zonelor rurale și crearea de noi locuri de muncă prin diversificarea activităților economice non-agricole, stimularea creării și dezvoltării microîntreprinderilor, activităților de turism rural, care vor crea oportunități de angajare, vor promova spiritul antreprenorial și vor contribui la dezvoltarea structurii economice în zonele rurale.

Beneficiari eligibili în cadrul prezentului regulament sunt: autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de până la 10 000 de locuitori cu statut de rezident, conform recensământului populației și al locuințelor din 2014), întreprinderile mici și mijlocii sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, înregistrate într-o localitate rurală și își propun să dezvolte activități non-agricole.

Impactul scontat al proiectului prevede implementarea a cel puțin 50 de proiecte anual de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii publice și a serviciilor furnizate populației rurale, crearea a cel puțin 30 de afaceri noi anual, care vor genera peste 130 de locuri de muncă, dintre care 30 la sută destinate femeilor.

Fluxul de știri
0