Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM are un nou guvernator: Detalii neștiute despre Octavian Armașu

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Octavian Armașu va prelua funcția de guvernator al BNM din data de 30 noiembrie 2018. Acesta a fost numit în fruntea BNM pe un mandat de 7 ani.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Parlamentul l-a numit astăzi în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pe actualul ministru al Finanțelor, Octavian Armașu. Candidatura acestuia a fost propusă de președintele Parlamentului, Andrian Candu, și a fost susținută de 54 de deputați.

Armașu va prelua funcția de guvernator al BNM din data de 30 noiembrie 2018. Acesta a fost numit în fruntea BNM pe un mandat de 7 ani.

Actualul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, la 20 noiembrie, în cadrul unui briefing. La baza deciziei lui Cioclea de a renunța la funcția de guvernator al BNM cu cinci ani înainte de încheierea mandatului stau motive personale.  

Min Fin - Sputnik Moldova
Exclusiv: Iată cine ar putea fi noul ministru al Finanțelor în Guvernul Pavel Filip

Octavian Armaşu deține funcţia de ministru al Finanţelor timp de aproape trei ani. Acesta a fost numit ministru în Guvernul Filip la 20 ianuarie 2016.

Înainte de a fi numit ministru, timp de 12 ani, în perioada 2004 – 2016, Armașu a deținut postul de director financiar la ”Südzucker Moldova” în Moldova. În perioada 2001-2004 a fost șef al Departamentului Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică) la ”Südzucker Moldova”, iar între anii 1999-2001 – controller la ”Südzucker International” GmbH.

Noi detalii despre numirea unui alt guvernator la Banca Națională a Moldovei>>>

În anii 1997-1999 a fost senior consultant la ”Onest Business Consulting”, întreprindere mixtă moldo-olandeză. Din 1996 și până în 1997 a fost manager de vânzări la ”Glass Container Company”.

Octavian Armașu a fost licențiat în ”IT şi Inginer în sisteme” la Universitatea Tehnică din Moldova. A urmat cursurile în Serviciul de consultanţă în finanţe, contabilitate, marketing şi management la Center for Private Business Reform – un proiect USAID. A absolvit programul de instruire la ”CFA Institute”, Chartered Financial Analyst.

Octavian Armașu are 49 de ani. Este căsătorit și are doi copii.

Fluxul de știri
0