Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce mor moldovenii: Iată care este cauza a circa 4700 de decese pe an

© Sputnik / Александр Онопа / Accesați arhiva multimediaНападение на прохожих в Сургуте
Нападение на прохожих в Сургуте - Sputnik Moldova
Abonare
De ce mor moldovenii: Statistici îngrijorătoare – Ministerul Sănătății atenționează asupra unui viciu care cauzează anual mii de decese și provoacă un șir de boli extrem de grave.

CHIȘINĂU, 30 mai – Sputnik. În ajunul „Zilei Mondiale fără Tutun”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale trage un semnal de alarmă, atenționând asupra numărului enorm de decese cauzat de fumat.

Viciul care bagă mii de moldoveni în mormânt

Potrivit instituției, consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun cauzează anual în Republica Moldova aproximativ 4700 de decese (cca. 12% din totalul deceselor),  peste 60% fiind decese premature.

Țigarete - Sputnik Moldova
Societate
Interdicția comercializării ţigărilor lângă şcoli şi spitale este constituțională

Totodată, consumul de tutun provoacă apariția bolilor cardiace, cancerului (îndeosebi cancerul pulmonar), bolilor cerebrale, diabetului zaharat, bolilor pulmonare distructive cronice, aterosclerozei.

La nivel global, tutunul este responsabil de circa 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv).

Sănătatea plămânilor în prim plan

Anul acesta, „Ziua Mondială fără Tutun” are genericul „Tutunul și sănătatea plămânilor”, urmărind să crească gradul de conștientizare a populației în ceea ce privește impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății plămânilor, de la cancer - la bolile respiratorii cronice și promovarea politicilor eficiente de reducere a consumului de tutun.

Diana Condrațchi - Sputnik Moldova
Avertismentul medicilor: Vezi care este legătura dintre alcool, tutun și tuberculoză

În perioada 28-31 mai, toate instituțiile medico-sanitare republicane, municipale și raionale vor organiza și desfășura ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice în instituțiile școlare, mese rotunde, seminare de instruire, ateliere de lucru, apariții în emisiuni radio și Tv pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea plămânilor și importanța renunțării la fumat.

Cum este respectată legislația privind controlul tutunului

Amintim că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat în anul 2017 Programul național privind controlul tutunului.

În 2018, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat 1471 controale de stat a unităților de comercializare a produselor din tutun, în 623 din ele fiind depistate încălcări ce țin de: publicitate și promovarea produselor de tutun – 21,7 %, prezența în comercializare a produselor din tutun fără avertismente de sănătate combinate – 10,0%, fumatul în locuri publice închise - 9,5%.

De menționat însă cea mai înaltă cotă de încălcare a prevederilor legislației - de 58,7 % - a  ținut de vânzarea către minori a produselor din tutun și a celor conexe.

Fluxul de știri
0