Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertismentul medicilor: Vezi care este legătura dintre alcool, tutun și tuberculoză

© Sputnik / OsmatescoDiana Condrațchi
Diana Condrațchi - Sputnik Moldova
Abonare
Medic: Orice persoană se poate infecta şi îmbolnăvi de tuberculoză! Vezi cum ținem boala la distanță.
Avertismentul medicilor: Vezi care este legătura dintre alcool, tutun și tuberculoază

Indiferent de vârsta pe care o avem, statutul social sau nivelul de trai, oricine poate face tuberculoză, atenționează medicii. Partea bună a lucrurilor este faptul că, depistată la timp, tuberculoza poate fi tratată, iar pacientul revine la viața obișnuită. Cert este că fumătorii și consumatorii de alcool contractează mai ușor această boală.

„Consumatorii de alcool, fumătorii și, în general, persoanele cu vicii sunt incluse în lista persoanelor cu risc. Fumul de țigară are acțiune directă pe căile respiratorii și scade bariera de protecție a acestora. Persoanele date fac ușor infecții respiratorii, respectiv, aceste persoane pot face ușor și tuberculoză”, a declarat Diana Condrațchi, medic în cadrul Departamentului Coordonare al Institutului de Ftiziopneumologie, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Antidopingové centrum - Sputnik Moldova
Tuberculoza nu este doar boala săracilor

Mai mult, fumatul, la fel ca și alcoolul, reduce eficacitatea tratamentului împotriva tuberculozei şi poate conduce la prelungirea sau agravarea bolii.

„Alcoolul nu se împacă cu unele medicamente antituberculoase, fapt ce duce la îngreunarea procesului de tratare a pacientului. Consumatorii de alcool trebuie să cunoască că alcoolul are efecte toxice nu doar asupra ficatului, ci și asupra tuturor organelor, inclusiv asupra creierului”, adaugă Diana Condrațchi

Medicii atenționează că tuberculoza nu este o simplă răceală a plămânilor, așa cum se spune în popor, ci o boală gravă, care poate fi fatală, dacă nu este tratată la timp. Principalele simptome ale tuberculozei sunt: tusea mai mult de trei săptămâni, spută galbenă, dureri în piept, febră, frisoane, slăbiciunea fizică, lipsa poftei de mâncare și transpiraţii nocturne.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0