Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Summitul UEEA: Întrevederea Putin-Dodon - Iată ce au discutat - Video

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета
Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întrevedere cu președintele moldovean, Igor Dodon, în marja Summit-ului Uniunii Economice Eurasiatice.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Discuția dintre Vladimir Putin și Igor Dodon a avut loc imediat după încheierea ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice.

”Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional, care va avea loc săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, la inițiativa lui Dodon, săptămâna viitoare va veni la Chișinău reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. În cadrul dialogului vor fi puse în discuție întregul spectru al raporturilor bilaterale.

Ședința a fost prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la lansarea ideii privind integrarea eurasiatică, lansată de primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, dar și de împlinirea a 5 ani de la semnarea Acordului privind crearea UEEA.

Președintele Dodon a fost invitat în calitate de șef al unui stat cu statut de observator în cadrul Uniunii, precum și președintele Tadjikistanului în calitate de oaspete de onoare.

În cadrul discursului său, susținut în ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că viitorul guvern al țării noastre va coopera mai strâns cu organele Uniunii Economice Eurasiatice, după ce vor fi soluționate problemele politice interne.

”Participarea noastră în calitate de țară observator putea fi mult mai activă, dacă în acest proces s-ar fi inclus și Guvernul Republicii Moldova, însă din cauza situației politice interne legată de pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare, am fost obligați facem față statutului de observator preponderent cu forțele echipei prezidențiale. Dar sunt sigur că problemele politice interne vor fi soluționate și noul guvern al Moldovei va avea o cooperare mai activă cu organele de lucru ale UEEA.

La alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova pe 24 februarie, Partidul Socialiștilor, care îl susține pe președintele Dodon și se pronunță pentru o interacțiune mai strânsă cu Rusia și UEEA, a obținut 35 de mandate.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre viitorul guvern al Republicii Moldova și relația cu UEEA

Partidul Democrat din Moldova condus de Vladimir Plahotniuc are 30 de mandate, Blocul de dreapta ACUM – 26 de mandate, Partidul ”Șor” – șapte mandate. De asemenea, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.

Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Astana. Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii. Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai anul curent, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.

UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0